oostende de haan blankenberge

Krant ‘Woelig water’

Via de krant 'Woelig Water' van LECA, het expertisecentrum voor cultuur van alledag, word je ondergedompeld in de traditie van de zeezegeningen en de vissersmissen aan de Belgische Kust.
Je leest er onder andere enkele getuigenissen van mensen die zich inzetten voor deze traditie tijdens de zomer van 2016.

LECA, het expertisecentrum voor cultuur van alledag, werkte samen met de erfgoedcellen Brugge en Kusterfgoed, het Bisdom Brugge en de vzw Maria door Vlaanderen gedragen een krantje uit rond de traditie van zeezegeningen en vissersmissen. In de krant komen de mensen die zich inzetten voor deze traditie uitgebreid aan het woord. Je vindt er ook een handige kalender met alle data van de zeezegeningen en vissersmissen tijdens de zomer van 2016.

In alle gemeenten in het werkingsgebied van Kusterfgoed vindt nog een zeezegening plaats. Zo vertelt visser op rust en Oostendenaar André Barbaix over de plaats die de zeezegening en de vissersmis innamen in het leven van een vissersfamilie. Via Ronny Cattoor, regieassistent van de zeezegening in Blankenberge, kom je meer te weten over de voorbereidingen voor de uitzending van deze traditie op de VRT. In Westende tonen Patricia Willems van de dienst evenementen en Pastoor Bart Lagrange hoe een hedendaagse aankleding een zeezegening versterkt. Freddy Masson van het gemeentelijk toerismecomité in De Haan vertelt meer over hoe de zeezegening is geëvolueerd van een sacramentsprocessie met Bijbelse taferelen naar een maritiem gebeuren waarin de legende van het Heilig Kruis centraal staat en op een hedendaagse manier vorm krijgt.

Wil je deze traditie in levende lijve meemaken? Omcirkel dan zeker volgende data in je agenda:

  • 16/5 aan de rotonde in Wenduine,
  • 28/5 aan de cruise terminal op Oostende voor Anker,
  • 12/6 op de dijk in Westende Bad,
  • 17/7 op de dijk in Blankenberge.

Tijdens deze zeezegeningen kan je ondertussen ook een bezoekje brengen aan ons Museum voor één dag!

De krant ‘Woelig water’ is gratis verkrijgbaar bij de toeristische kantoren aan de Belgische Kust. Ontvang je de krant liever thuis? Vul dan dit formulier in.

 

‘Woelig water’ is een eenmalige uitgave in het kader van het gelijknamig project rond zeezegeningen en vissersmissen. De krant is een realisatie van LECA, in samenwerking met Erfgoedcel Brugge, Erfgoedcel Kusterfgoed, het Bisdom Brugge en de vzw Maria door Vlaanderen gedragen. Met dank aan de Provincie West-Vlaanderen voor de financiële ondersteuning.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram