oostende de haan blankenberge

Hoe maak ik een vuûle Jeanette?

Het stadsbestuur van Blankenberge en de werkgroep Immaterieel Cultureel Erfgoed het Blankenbergs Carnaval organiseren van 12 januari tot 16 februari een gratis lessenreeks waarin je leert hoe je een 'zootje' (kostuum) voor een vuûle Jeanette maakt.

Sinds enkele jaren is het Blankenbergs Carnaval erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. Alles wat rond het Blankenbergs carnaval gebeurt, wordt gearchiveerd en bijgehouden, én er worden initiatieven ingericht om dit volkse gebeuren te bewaren en uit te dragen naar alle lagen van de bevolking.

Nu wordt er een nieuw initiatief gelanceerd om een van de typerende kenmerken van carnaval te ondersteunen: het maken van een kostuum van een Vuûle Jeanette. Op die manier wil de organisatie de kwaliteit van de kostuums verhogen en meer mensen aanzetten om deel te nemen aan carnaval en aan de Vuûle Jeanettenstoet.

Na een inleiding bij de historische en actuele context van het fenomeen ‘Vuûle Jeanette’ door Jan Vanquathem en Kaat Vandermarliere, zal Jan De Soete in een 5-tal lessen demonstreren hoe je een ‘zootje’ voor een vuûle Jeanette maakt. In de praktische lessen worden borsten, konten en hoeden gemaakt en kan je tips krijgen over het maken van een kleed en eventuele attributen.

Ben je doorwinterd carnavalist, maar kan je enkele tips gebruiken of weet je niet goed hoe je aan een zootje moet beginnen? Of heb je wel zin om ook deel te nemen aan carnaval en als Vuûle Jeanette mee te doen aan dit diepgeworteld volksfeest? Bekijk het lessenschema en schrijf je dan in via jan.de.soete@telenet.be!

Praktisch

Wanneer | 12 januari, 16 januari en 2,9 en 16 februari; telkens van 19u30 tot 22u
Waar | De Pekelput (Franchommelaan, Blankenberge)
Kostprijs | Gratis, het nodige materiaal die je zelf aan te kopen en mee te brengen
Inschrijven | Schrijf je in via jan.de.soete@telenet.be

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram