oostende de haan blankenberge

Gezocht: vrijwilligers

In het kader van enkele behoud- en beheerprojecten is Kusterfgoed op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de registratie van religieus en sportief erfgoed.

In 2018 zet Kusterfgoed extra in op sporterfgoed en religieus erfgoed.

Hoewel sportclubs in de eerste plaats bezig zijn met sport, is het belangrijk dat ze zorgen voor hun unieke collectie erfgoed (fotomateriaal, archief, oude spelerstruitjes, medailles…). Kusterfgoed wil daarom met enkele sportverenigingen een begeleidingstraject opzetten waarbij de erfgoedcollectie van de vereniging in kaart gebracht wordt en bekeken wordt hoe de bewaring ervan verbeterd kan worden.

Ook parochiekerken herbergen heel wat waardevol erfgoed, zoals kleurrijke glasramen, schilderijen, religieus textiel en liturgisch vaatwerk. Dat erfgoed heeft in de meeste kerken nog een functionele betekenis; het zijn gebruiksvoorwerpen die de religieuze rituelen en tradities mee vorm geven. Om dat roerend erfgoed veilig te stellen voor toekomstige generaties, start Kusterfgoed met een behoud- en beheertraject. We willen de parochiekerken ondersteunen bij de registratie van het materieel erfgoed (via de opmaak van een professionele kerkinventaris) en de conservatie van het erfgoed dat zich in de kerk bevindt.

Voor beide behoud- en beheerprojecten zijn we op zoek naar vrijwilligers die een passie hebben voor erfgoed en graag zouden meehelpen met het fotograferen, labelen en beschrijven van sportief en religieus erfgoed. We plannen in de komende maanden verschillende vormingsmomenten voor de sportclubs, kerken én geïnteresseerde vrijwilligers. Zo vindt op 30 mei een eerste vorming plaats over de opmaak van een kerkinventaris.

Interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Stuur ons een mailtje!

Foto: Beeldbank Oostende

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram