oostende de haan blankenberge

Ga trappen aan zee met de billenkar in de paasvakantie

Kusterfgoed zet de billenkar of gocart in de paasvakantie in de kijker. Geniet van luisterverhalen aan zee, speel een tof billenkarrenspel of ontdek de geschiedenis van de billenkar op Radio Noordzee of in onze mini-expo!

Wie als kind tijdens de zomermaanden naar zee ging, kent ze maar al de goed: de billenkarren of de cuisse-taxes. Eind de jaren 1920 verschenen ze voor het eerst aan de Belgische kust, waar toen voornamelijk welgestelde burgers kwamen uitwaaien. Ondertussen kan je je geen Vlaamse badplaats meer inbeelden zonder die bontgekleurde billenkarren. Erfgoedcel Kusterfgoed zet ook in 2021 dit gebruik in de kijker. In de paasvakantie kan je genieten van een leuk billenkarrenspel met de erfgoedapp, een mini-expo over de billenkar, luisterverhalen op de zeedijk of op Radio Noordzee.

Speel het billenkarrenspel

Sinds 12 februari kan je het Erfgoedwachtersspel spelen. In vijf badplaatsen – Westende, Oostende, Bredene, Wenduine en Blankenberge – werden erfgoedroutes uitgestippeld die je met de billenkar kan afleggen. Elke route heeft meerdere stops met een opdracht. Ondertussen verzamelen de deelnemers tips over ‘De koningin der billenkarren’, die al honderd jaar spoorloos is. Je kan dit spel coronaproof en in je eigen bubbel spelen door simpelweg de ErfgoedApp te downloaden. Via onze website vind je de deelnemende billenkarrenverhuurders, waar je eveneens je spelboekje kan afhalen.

Luister naar verhalen over de billenkar

Vanaf de paasvakantie krijg je de kans om te genieten van  één van de luisterverhalen rond het thema billenkarren.  Rust even uit op een bankje op de zeedijk en scan de QR-code om een verhaal op te starten.  Ook het spannende hoorspel Trappers van kunstenaarscollectief Club Jaecques uit Oostende kan je op die manier beluisteren. Ontdek daarnaast de geschiedenis van de billenkarren met Heemkundige Erwin Mahieu op Radio Noordzee van 5 tot 27 april, elke weekdag om 11u15 en 19u15. Je kan luisteren naar Radio Noordzee aan de kust op 105 FM en wereldwijd op www.radionoordzee105.be/livestream.

Ontdek de mini-expo

Verder biedt Kusterfgoed een mini-expo aan over de billenkar of je kan je verdiepen in het prachtig geïllustreerde boekje ‘Trappen aan zee’, dat je kan afhalen in diverse infopunten en bibliotheken. De mini expo is vanaf de paasvakantie te zien in de bibliotheek van Oostende (Wellingtonstraat 17, Oostende), MEC Staf Versluys in Bredene (Kapelstraat 76, Bredene) en het infopunt toerisme in Blankenberge. In juli en augustus kan je de tentoonstelling ook vinden in de bibliotheek van Middelkerke (Populierenlaan 16, Middelkerke) en de bibliotheek Canticleer in De Haan (Grotestraat 10, De Haan).

Plezier verzekerd dus aan zee!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram