oostende de haan blankenberge

Haal je gratis boekje ‘Trappen aan zee’!

Kusterfgoed verdiepte zich in de traditie van de billenkarren en verzamelde foto's, herinneringen en verhalen. Ontdek alles over het billenkarrenerfgoed in het boekje 'Trappen aan zee'!

Wie met kinderen ooit een paar dagen aan de kust verbleef, heeft zeker al eens een ‘billenkar’ gehuurd. Pret verzekerd, maar je legt er best geen al te grote afstanden mee af. Al meer dan 100 jaar wordt er aan de kust al lustig getrapt.

De gocarts zijn onlosmakelijk verbonden met de kust. De traditie om op de dijk een ritje op de billenkar te maken, de evolutie in de techniek van de kustrijwielen en de verhalen van lokale ondernemersfamilies die de afgelopen decennia hun brood verdienden met de verhuur ervan, is immaterieel cultureel erfgoed. Billenkarren zijn typisch voor onze kust. Daarom ging Erfgoedcel Kusterfgoed met dit thema aan de slag.  Kusterfgoed interviewde billenkarrenverhuurders en -gebruikers, inventariseerde billenkarren en scande oude foto’s die nu op Beeldbank Kusterfgoed te zien zijn.

In ’Trappen aan zee’ zijn de mooiste verhalen en foto’s gebundeld. Het boekje is gratis verkrijgbaar is de Bibliotheken en toeristische infopunten van Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge en bij de erfgoedcel. Het boekje is ook online raadpleegbaar.

Wie nog leuke herinneringen heeft aan billenkarren, mag die altijd bezorgen aan Kusterfgoed via info@kusterfgoed.be. Billenkarrenfoto’s kan je uploaden via Beeldbank Kusterfgoed of gratis laten inscannen door de erfgoedcel. Meer informatie is te vinden op de projectpagina ‘Trappen aan zee’.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram