Ga aan de slag met oude foto’s via deze 6 tips!
Heb je een mooie collectie foto’s? Ben je graag creatief bezig? Met deze zes tips maak je je oude foto’s in een handomdraai nog interessanter dan ze al zijn.
- Geef kleur aan je geschiedenis! Pas in de jaren ‘60 verschenen de eerste kleurenfoto’s uit de donkere kamers, daarvoor werd het verleden steevast in zwart-wit vastgelegd. Verschillende applicaties, zoals Playback, laten je toe het verleden in kleur te zien. Benieuwd hoe het werkt? De applicaties worden ontwikkeld binnen een ‘deep learning’ proces, een manier van machinaal leren. De computer wordt met andere woorden geleerd welke kleur bij welk deel van de foto past.
- Stap in de teletijdsmachine voor een remake-foto. Creatief aan de slag? Ga aan de slag met je oude foto’s/schilderijen en probeer een zo waarheidsgetrouwe remake te maken. Ensceneer een oude foto met wat je in huis vindt.
- Maak eens een historische meme. Memes? Hier komen geen grootmoeders aan te pas. Met een internetmeme wordt iets bedoeld dat zich op internet razendsnel verspreidt. De term wordt vaak gebruikt voor afbeeldingen met daaronder een grappig opschrift. Er bestaan heel wat gratis Apps die je helpen een meme te maken, waaronder Adobe Spark.
- Ga op historische fotozoektocht. Waar werd de foto genomen? Daag de bezoekers van je website of Facebookpagina uit om op exact dezelfde plek een nieuwe foto te maken. Wie kan het landschap vanuit de juiste hoek in beeld brengen? Vind je de 7 verschillen tussen vroeger en nu?
- Laat het verleden bewegen. Kent beeldbewerking voor jou geen geheimen? Wijzig een historische foto in een bewegende gif. In een GIF kan je verschillende beelden achter elkaar opslaan, zo creëer je een bewegend beeld. Een billekar laten rijden over de dijk of een zwaaiende oud-burgemeester, alles kan! Zelf een bewegende gif maken kan bijvoorbeeld via Gif maker. Voorbeeld: https://gifitup2015.tumblr.com/image/133082744033
- Chronologie-rebellie. Een zaklamp in de middeleeuwen of een gsm in de 19de eeuw. Een anachronisme is iets wat helemaal niet in de tijdsgeest past. Door kleine elementen toe te voegen aan historische foto’s kan je bevreemdende beelden creëren. Ga je graag aan de slag op de computer? Met beeldbewerkingsprogramma’s als Canva kan je leuke dingen creëren. Liever analoog? Ga aan de slag met schaar en papier!
In kader van het traject Allemaal digitaal?! bieden erfgoedcellen erfgoed zuidwest en Kusterfgoed je maandelijke enkele tips om slim en veilig aan de slag te gaan met media. Vanaf februari 2021 worden binnen dit traject workshops georganiseerd. Interesse of mediawijze vragen? Stuur en mailtje naar info@kusterfgoed.be. We houden je graag op de hoogte!