oostende de haan blankenberge
Koninklijk Werk IBIS Bredene

Koninklijk Werk IBIS

'Een instituut met een uitzonderlijke geschiedenis'

De geschiedenis

Het Koninklijk Werk IBIS – Opleidingsschool voor Kweekelingen der Visscherij – werd op 6 juli 1906, in het stadhuis van Oostende, door Prins Albert opgericht. De Prins wilde een goede opvang voor de weeskinderen uit de zeevisserij en hen een degelijke opleiding en opvoeding geven. Een Engelse kanoneerboot werd aangekocht die onder de naam “IBIS” in het kanaal Oostende-Brugge werd aangemeerd. Dit vastliggende schoolschip was tot 1924 het verblijf van de IBIS-kinderen. Het werd in 1937 gesloopt.

De kinderen moeten er gelukkig zijn en al het mogelijke wordt gedaan om hen te omringen met alle zorgen en toewijding die ze ook thuis zouden krijgen. (Prins Albert, Oostende 6 juli 1906)

Toen het Duitse leger in oktober 1914 Oostende naderde, werden de personeelsleden en de twintig achtergebleven kinderen ingescheept aan boord van de vissersschepen IBIS V en IBIS VI. Gedurende de hele oorlog was Milfordhaven (Wales – GB) het toevluchtsoord van de IBIS-gemeenschap. Pas op 8 september 1919 konden de lessen opnieuw doorgaan te Sas-Slykens (Bredene).

Om aan de nieuwe maatschappelijke noden in de naoorlogse periode tegemoet te komen, werd door Koning Albert I beslist om naast wezen ook kinderen uit gezinnen met sociale problemen op te nemen.

In 1924 konden de leerlingen hun intrek nemen in de nieuw opgetrokken gebouwen aan de Prinses Elisabethlaan 1 te Bredene. Dit gebouw, waar nu de klaslokalen zijn ondergebracht, is ontworpen Achille Raoux, de toenmalige Oostendse stadsarchitect. Van 1924 tot 1940 verbleven er gemiddeld 85 “kwekelingen”. Op veertienjarige leeftijd konden de leerlingen na hun opleiding aan de wal, en een periode van tachtig dagen praktische opleiding aan boord het IBIS-vissersschip O.178 zonder enige moeite een aanmonstering vinden waarmee hun beroepsleven van start ging.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog diende opnieuw een veiliger onderkomen gezocht te worden. Ditmaal verhuisde IBIS naar Brugge. Na de oorlog werd IBIS IX – O.179, het laatste IBIS-visserschip, verkocht en alle aandacht ging naar de verdere uitbouw en modernisering van de infrastructuur aan wal. De legendarische hangmatten werden in 1954 vervangen door stapelbedden.

In 1986 werd op de campus het internaatsgebouw (De Rede) ingehuldigd. Sindsdien wordt er verder gewerkt om de 110 toevertrouwde jongens en meisjes een moderne en comfortabele infrastructuur te bieden.

Sinds 1906 wordt op IBIS een thuis en opleiding gegeven aan kinderen die veelal omwille van een grote zorgvraag extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben. Het IBIS-werk omvat de school (vrije lagere school en het maritiem technisch secundair onderwijs) en het internaat. Alle kinderen verblijven in het internaat dat onvoorwaardelijke totaalzorg aanbiedt en ook in weekends en vakantie permanente opvang verzorgt.

Erfgoed

Het archief van Koninklijk Werk IBIS is bijzonder goed bewaard gebleven en wordt nog steeds beheerd door het Werk. Sinds een paar jaar is een oud-leerling van IBIS bezig met de digitalisering van foto’s en belangrijke archiefstukken. Navigo kreeg toestemming om de stamboeken (inschrijvingsgegevens van alle IBIS-kinderen van 1906 tot 1950) te digitaliseren.

Bovendien beschikt IBIS over een aantal unieke objecten die verbonden zijn aan de rijke geschiedenis van het Werk.


Koninklijk Werk IBIS vzw
Prinses Elisabethlaan 8, 8450 Bredene

website
info@ibiswerk.be

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram