oostende de haan blankenberge
Katrien Vervaele De Haan

Katrien Vervaele

'op de grens tussen land en zee'

Katrien Vervaele is geboren in Oostende op 9 april 1954, een paar minuten voor middernacht, op het randje van de volgende dag. Misschien is het daarom dat ze iets met grenzen heeft. En zeker met die steeds wisselende grens tussen land en zee, de vloedlijn. Ze groeide op in De Haan, met het strand als haar speelterrein, maar over de visserij wist ze niets. Daarom ging ze op zoek naar mensen die erover wilden vertellen en naar verhalen die niet mochten verloren gaan.

Voor het eerste boek, ‘Vissersvrouwen’, interviewde ze 26 vrouwen. De oudste in de negentig jaar, de jongste een meisje van zeventien, stekezot van haar visserslief. Wouter Rawoens nam de vrouwen voor de lens.

Voor ‘Naar Island’ vertelden een dertigtal vissers over de IJslandvisserij vanuit Oostende. Het museumschip Amandine was een inspirerende plek om tijdens het schrijfproces naartoe te gaan.

Samen met biologe Nancy Fockedey van het VLIZ verkende ze de wereld van de garnaalvisserij. De wetenschappelijke insteek wisselde af met sappige verhalen van vroeger, de foto’s van Heiki Verdurme gaven het boek extra cachet. Recepten konden natuurlijk ook niet ontbreken, maar het waren wel de persoonlijke voorkeuren van de mensen die meewerkten aan het boek.

Vervaele woont in Zuienkerke, op een plek die lang geleden zee was. Aan de voordeur ruikt ze de zeewind en ziet ze de duinen, maar aan de achterdeur waaien de populieren en grazen de koeien. Zo sluipen ook andere thema’s in haar boeken. In Stories uit de Stal interviewde ze 12 veeartsen op rust.

Ze maakte samen met Laurence Kalman het boekje Coqsi Coqla, een wandelgids voor kinderen én hun ouders doorheen de historische villawijk van De Haan.

In ‘Vergeten verhalen van de zee’ sprokkelde Katrien Vervaele oude legenden en verhalen van onze kust en plaatste die in de ruimere context van het vissersleven en de geschiedenis van onze kust. Een boek dat balanceert op de wazige grens tussen fantasie en realiteit.

‘Wiewater en mollenpootjes’ bundelt verhalen en quotes over bijgeloof in vissers- en boerenmilieu. Het boekje kwam er dankzij subsidie van Kusterfgoed en Laurence Kalman maakte het grafisch ontwerp.


Katrien Vervaele
www.katrienvervaele.be

katrien.vervaele@telenet.be

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram