oostende de haan blankenberge

2017 en 2018 in een notendop

Kusterfgoed blikt tevreden terug op een druk jaar met enkele geslaagde projecten en erfgoedacties. De erfgoedcel kijkt bovendien vooruit: 2018 wordt het jaar van sporterfgoed, religieus erfgoed en een gezamenlijke Kusterfgoedbeeldbank.

De erfgoedcel zette in 2017 extra in op de ondersteuning van lokale erfgoedspelers. Zo ontvingen veertien erfgoedactoren projectsubsidies, goed voor een totaal subsidiebedrag van 16.324,65 euro. Kusterfgoed deed bovendien enkele behoud- en beheeringrepen in de erfgoedcollecties van onder meer de gemeente De Haan (belle époquekledij), de Sint-Sebastiaansgilde in Oostende en boer André uit Leffinge. Op maat van de erfgoedverenigingen gaf Kusterfgoed verschillende vormingen, onder meer voor het verpakken van erfgoedobjecten, de conservatie van textiel, het behoud & beheer van papier en de registratie van theatererfgoed.

Kusterfgoed maakte naar goede gewoonte een overkoepelende programmabrochure voor Erfgoeddag met daarin alle Erfgoeddagactiviteiten uit het werkingsgebied van de erfgoedcel. De activiteiten die verband hielden met de rode draad van Kusterfgoed rond zorg en kinderen, werden extra in de kijker geplaatst.

Via publieksevenementen zette de erfgoedcel immaterieel erfgoed dat typisch is voor onze kust in de kijker. De zoete, zoute en zanderige strandherinneringen van lokale handelaars en toeristen aan strandlekkernijen kon je deze zomer proeven in een expo in de bibliotheken, een publicatie i.s.m. het Centrum Agrarische Geschiedenis en op de radio. Het grote publiek kon in november bovendien kennis maken met de verschillende erfgoedspelers uit de regio tijdens de allereerste Erfgoedmarkt in de prachtige Jus de Mer-brouwerij in Middelkerke.

Ook in 2018 staat er heel wat op de agenda van Kusterfgoed. Op Erfgoeddag (22 april) en tijdens de zomerperiode laat de erfgoedcel je kennis maken met de sporthelden en het sporterfgoed van de kust. De erfgoedcel wil lokale sportverenigingen stimuleren om aan de slag te gaan met hun erfgoed. Dat kan onder meer via projectsubsidies en individuele begeleidingstrajecten. Erfgoeddag, dit jaar in het teken van het thema kiezen, wordt het orgelpunt van de Verkiezing van de Grootste Lokale Sportheld of Sportteam. Op die dag huldigt Kusterfgoed alle sporthelden op wie de afgelopen maanden gestemd is.

Naast sporterfgoed verkent Kusterfgoed dit jaar ook het thema religieus erfgoed. Kusterfgoed wil samen met de lokale kerkfabrieken de noden op het vlak van behoud & beheer in kaart brengen en concrete stappen ondernemen om het religieus erfgoed van onze kustregio veilig te stellen. Daarnaast blijven de de ondersteuningsmogelijkheden (projectsubsidies, uitleendienst, advies…) van de erfgoedcel ter beschikking van iedereen uit de regio die iets rond kust-erfgoed wil doen.

2018 wordt tenslotte het jaar waarin de Kusterfgoedbeeldbank gelanceerd wordt. De gemeenten Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge, en de erfgoedverenigingen uit deze gemeenten, zullen hierin de foto’s, affiches, postkaarten… uit hun collectie kunnen delen met het grote publiek. Op die manier worden de vele waardevolle bekende en onbekende erfgoedcollecties uit het werkingsgebied van Kusterfgoed op een centrale plek, onafhankelijk van tijd en plaats verzameld, op een professionele manier beheerd en eenvoudig ontsloten.

Meer weten over de realisaties en plannen van Kusterfgoed? Schrijf je in op de maandelijkse publieksnieuwsbrief en/of sectornieuwsbrief!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram