oostende de haan blankenberge

Hier vind je alle info over de workshops en rondleidingen die je kan volgen op het Erfgoedcafé.

Plenaire startsessie:

Testerep: zoeken naar sporen van het verdwenen kusteiland

Tot in de middeleeuwen bevond zich centraal in onze kustvlakte het eiland Testerep, waarvan de nederzettingen Westende en Oostende de uiteinden vormden. Onderzoek van de laatste 2 jaar op land en op zee werpt nu nieuw licht op het ontstaan en de uiteindelijke ondergang van dit tot het verbeelding sprekende eiland. Kom er alles over te weten tijdens deze lezing van Soetkin Vervust (VUB) en Ruth Plets (VLIZ).

Eerste reeks keuzesessies:

Bezoek het depot van het archief van de gemeente Middelkerke

Archivaris Simon Vosters verwelkomt jullie graag achter de schermen van het gemeentearchief met een geleid bezoek aan het ‘depot’. Ontdek welke collecties de gemeente beheert en hoe de gemeente hier zorg voor draagt. Een unieke kans!

Verzamelen aan de inkomhal van het MAC, Spermaliestraat 1.  Deze locaties is vlakbij

Het toeristisch verhaal van Middelkerke

Op deze wandeling onder leiding van Lena Deruwe komen alle aspecten van de uitbouw van een toeristische badplaats aan bod: wie waren die eerste toeristen, waar logeerden ze, hadden zij al stromend water en hoe geraakten ze hier? Kwam rijk en arm naar Middelkerke en wat deden die mensen hier toen de hele zomer? En wat dachten de oorspronkelijke bewoners daarvan?

De wandeling vertrekt aan De Branding.

Villa Les Zéphyrs: hedendaagse kunst in een erfgoedcontext

Villa Les Zéphyrs in Westende is een beschermde art-decovilla uit 1922 naar ontwerp van Henry van de Velde. Vandaag worden er hedendaagse kunsttentoonstellingen georganiseerd. Waarom tonen we nieuwe kunst in een ‘oude’ villa? Hoe integreer je kunstwerken uit verschillende disciplines in deze specifieke setting? David Stuyck van de dienst cultuur van Middelkerke neemt je mee op sleeptouw.

We nemen in groep de tram naar Westende. Deze sessie duurt daardoor langer en neemt twee tijdsblokken in beslag.

Demo Beeldbank Kusterfgoed

Via Beeldbank Kusterfgoed ontsluiten de gemeenten Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge hun waardevolle beeldcollecties (foto’s, prentbriefkaarten, affiches en vele andere erfgoedobjecten) aan het brede publiek. Ook werkt de erfgoedcel samen met vrijwilligers om nieuwe beeldcollecties bij verenigingen en privépersonen op te sporen. Tijdens deze workshop onder leiding van Nathalie Franck leer je hoe je het maximale uit je zoekopdrachten haalt en hoe je zelf beeldmateriaal instuurt.

Tweede reeks keuzesessies:

Demo reprofotografie van 2D-beeldmateriaal

Reprofotografie maakt een snelle opmars in de digitalisering van erfgoedcollecties. Benieuwd hoe je de digitalisering van je eigen beeldmateriaal naar een hoger niveau kan tillen? Aan de hand van enkele concrete voorbeelden tonen Simon Vosters (archivaris) en Nathalie Franck (erfgoedcel) hoe je dia’s, (glas-) negatieven en prentbriefkaarten professioneel digitaliseert door gebruik te maken van een fototoestel.

Het leven zoals het thuis was

Ronny Van Troostenberghe van Heemkring Graningate is ondertussen gepokt en gemazeld in het organiseren van erfgoedpraatcafés. We kiezen als thema ‘Thuis’ omdat dit het thema wordt van Erfgoeddag 2024. Wil je herinneringen ophalen aan je kindertijd? Of wil je inspiratie opdoen voor jouw erfgoeddagactiviteit? Sluit dan zeker aan!

Uurschema

Schrijf je in

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram