oostende de haan blankenberge
zicht op schepen klassieke vloot
Klassieke Vloot Blankenberge

Klassieke Vloot

'Een vereniging met een hart voor oude schepen'

Wat de visserij voor Blankenberge betekent, wordt vaak afgedaan als een hoop sentiment, een stuk vervlogen tijd, een folkloristisch gebeuren. Eens, in lang vervlogen tijden, was het visserijgebeuren de hoofdbedrijvigheid. Alles draaide toen rond vissen, mijnen, zeilen, transporteren, leuren, enz.

Sinds het jaar 2000 is de vereniging Klassieke Vloot actief. Het is een vloot van klassieke vaartuigen of replica’s, eigendom van gepassioneerde jachtlui met hetzelfde sentiment rond oude schepen.

Tot de Klassieke Vloot behoort onder meer de B19 Canot. Dit schip is een replica van een schover, een open boot met één mast, waarvan de bemanning bestond uit twee personen. Met de schover werd vooral op sprot gevist. Omdat in het mondaine Blankenberge van voor WO I een kuur van zeelucht een ware verademing was, werden met een viertal schovers kleine boottrips georganiseerd voor toeristen.

Een ander bijzonder lid van de Klassieke Vloot is het zeiljacht Elan. Dit schip werd destijds door de North Sea Yacht Club Oostende geschonken aan wijlen Koning Boudewijn ter ere van de troonsbestijging in 1951. Koning Boudewijn koos als naam Elan, in de lijn van zijn totemnaam bij de scouts: “élan loyal of loyale eland”. De Elan behoort tot de drakenklasse. Het jacht nam in 1960 deel aan de Olympische Spelen in Rome. Tijdens deze Spelen werd de Elan bemand door een crew van de Belgische Zeemacht.

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram