oostende de haan blankenberge

Start nu je eigen onderzoek naar wagenmakerij

Heb jij altijd al meer willen weten over de wagenmaker in je dorp of familie? Leg dan samen met Histories en CAG de (familie)geschiedenis van wagenmakers in jouw regio bloot!

Het Centrum Agrarische Geschiedenis en Histories slaan de handen in elkaar. Ze organiseren een vorming waarin ze handvaten aanreiken om de wagenmakers in jouw regio en hun (familie)geschiedenis bloot te leggen. Zo willen de twee organisaties mensen samenbrengen die deze interesse delen en een antwoord bieden op eventuele obstakels tijdens het onderzoek. Die mensen gaan daarna individueel aan de slag en kunnen nadien de resultaten van hun onderzoek over wagenmakers zelf bekend maken.

Maar wat was een wagenmaker eigenlijk? Wat een garagist betekent voor de hedendaagse burger, dat was de wagenmaker voor onze
voorouders. Een wagenmaker maakte en herstelde houten karren, wagens en onderdelen zoals wielen of assen. Elk dorp in Vlaanderen had een of meerdere wagenmakerijen in de 19de eeuw. Vooral het maken en onderhouden van boerenkarren bood veel werk aan wagenmakers op het platteland. Het ambacht van de wagenmaker stierf in de jaren 1950 een stille dood. Tegenwoordig verdwijnt ook de collectieve herinnering aan deze stiel.

Wil jij deze ambacht weer tot leven brengen? Op 27 oktober 2020 vindt er online een vorming plaats die jou helpt je eigen lokaal onderzoek te starten. De kostprijs van deze digitale vorming bedraagt 5 euro. Klik hier voor meer info. Inschrijven kan via dit inschrijvingsformulier.

Je kan ook op een andere manier bijdragen aan dit onderzoek! Heb je thuis beelden, bronnen of andere zaken liggen die verband houden met wagenmakers? Kun jij nog iets vertellen over deze bijzondere stiel? Neem dan contact op met Griet Frère (016/32 36 84 of
griet.frere@cagnet.be).

Meer info: https://collectiebulskampveld.be/item/209142 of https://historiesvzw.be/je-eigen-onderzoek-naar-wagenmakerij/.