West-Vlaanderen kent een rijke collectie molenerfgoed. De werking van deze molens blijft echter vaak een goed bewaar geheim. De 'West-Vlaamse molenbrigade' bundelde de krachten om een educatief pakket rond het molenaarsambacht uit te werken.
Er staan maar liefst 66 molens in West-Vlaanderen, waarvan 35 nog actief zijn. De West-Vlaamse molenbrigade werkte een educatief pakket uit rond het molenaarsambacht. Daarnaast werd ook een familiekoffer ontwikkeld voor gezinnen. Hiermee willen de molenbrigade dit erfgoed in de kijker te zetten.
De Molenbrigade laat leerlingen van het 3de en 4de leerjaar kennismaken met de fascinerende wereld van windmolens en molenaars. Het educatieve pakket bestaat uit een reeks korte filmpjes, een molenbezoek en een experimenteerkoffer.
In een introfilmpje stellen enkele West-Vlaamse molenaars zichzelf voor. Zij nodigen de leerlingen uit om een bezoek te brengen aan een oude windmolen in de buurt van hun school. Na het molenbezoek kunnen de leerlingen zelf experimenteren met wieken, tandwielen en maalstenen. Via thema filmpjes en een erfgoedkoffer maken zij spelenderwijs kennis met windenergie, tandwieltechniek en het verwerkingsproces van graan tot brood. Zo leren zij meer over windrichting, windkracht en aerodynamica, bouwen zij zelf een machine met tandwielen en maken zij het onderscheid tussen grondstof (graan, vlas, lijnzaad), half afgewerkt product (meel, vlasvezels, lijnolie) en afgewerkt product (brood, textiel en verf). Op het einde van deze ontdekkingstocht mogen de leerlingen zich trots lid van de Molenbrigade noemen. Dit wordt gevierd met een heus bakfestijn.
Het educatief pakket kan gratis aangevraagd worden. Aan het project werken 20 molens in West-Vlaanderen mee, waaronder de Geersensmolen in Klemskerke en de Groenhagemolen in Leffinge. De familiekoffer is aanwezig in elke deelnemende molen.
Via de link hieronder vind je alle info over De Molenbrigade en kom je te weten waar je terecht kan om een educatief pakket uit te lenen.
Het project ‘De Molenbrigade’ is een samenwerking tussen Musea Brugge, de erfgoedcellen Zuidwest, Kusterfgoed, CO7, TERF en Brugge, CO Ijzervallei, de Provincie West-Vlaanderen, ETWIE, VIVES en het Molenforum. Voor de productie van de filmpjes en educatieve koffer werd beroep gedaan op Geheugen Collectief, De Zeemier en Casablanca.