De dakbroeders vzw kreeg subsidies van Erfgoedcel Kusterfgoed voor het erfgoedluik van hun project ‘Zeevonk’ dat jongeren met verschillende achtergronden samenbracht rond hun verleden en bepaalde erfgoedlocaties. Het eindresultaat is een kortfilm waarvoor de jongeren zelf het scenario, de dramatische uitbeelding, de regie en de montage verzorgen. Het volledige project werd ondersteund door de Stichting Koningin Paola.

Zeevonk:

  • was een schooloverstijgend project waarbij leerlingen van de 6de humane wetenschappen van KA Pegasus vrijetijdsactiviteiten verzorgden voor kinderen die verblijven in Huis aan Zee en school gaan in De Vloedlijn gedurende het schooljaar 2017- 2018.
  • was een sociaal-artistiek project waarin de jongeren een traject aflegden door het erfgoed van Oostende om samen plekjes te zoeken waar de kinderen best over hun levensgevoel konden praten.
  • resulteerde in een kortfilm die getoond werd in 2018  in CC De Grote Post tijdens een artistieke voorstelling door de jongeren met eigen muziek, dans en poëzie opgeluisterd.
  • was een rollercoaster van emoties voor onze leerlingen…
  • gaf de kinderen die leven als vluchtelingen in eigen stad, die zich gevangen voelen in het internaat toch even wat verstrooiing.
  • toonde dat het mogelijk is om een brug te bouwen tussen het bijzonder onderwijs en het gewoon onderwijs waardoor er vriendschappen ontstaan zijn.

Samen met oudere stadsbewoners gingen de leerlingen van KA Pegasus & De De Vloedlijn op zoek naar petite histoire in en rond erfgoedlocaties. Schrijvers, beeldende kunstenaars en gidsen (de ‘grootouders’) vertelden elk hun verhaal over een bepaald plekje in Oostende. Het idee was dat de kinderen zich spiegelden aan de ‘grootouders’, en op dezelfde manier op zoek gaan naar plekken in Oostende waaraan ze een emotionele waarde konden verbinden. De kinderen gingen op stap met camera’s om plekken waarmee ze zich kunnen identificeren vast te leggen.

De gidsen van dienst waren Roland Desnerck en Doris Klausing.