Stefaan Pennynck

'Oog voor het belang van literair erfgoed en een Gaston Duribreux-specialist'
Stefaan Pennynck, °Oostende, 1963, is master in de politieke wetenschappen en kunst-, cultuur- en erfgoedliefhebber, volgde diverse leergangen Nederlandse en Engelse letterkunde en literatuurgeschiedenis aan de UGent. Schrijft poëzie, kortverhalen, recensies en essays. Van hem verschenen creatief werk zoals “Naar Aristoteles’ graf. Een imaginair reisgedicht in kwatrijnen met tussenzangen.” en “2 Prinsessen en 1 kikker”, een sprookje voor kinderen vanaf 8-9 jaar, waar ook oudere lezers en volwassenen iets van kunnen opsteken (Ambilicious, Breda, ill. Mieke Drossaert). In 2024 verscheen eveneens bij Uitgeverij Ambilicious, Breda, “Marefrima”, een verhaal over de teloorgang van een visverwerkend familiebedrijf op Oosteroever (met illustraties door Marieke Janssen).
Stefaan Pennynck
E.Hammanstraat 27
8400 Oostende
Vanuit een bijzondere interesse voor cultuurgeschiedenis en literatuur doet hij in het licht van het (bewaken van) immaterieel erfgoed onderzoek naar de waardevolle, maar deels vergeten Oostendse schrijver Gaston Duribreux. Over deze ‘romancier van de zee’ (1903-1986) schreef hij het essay “Daniël, mijn vriend. Voorstelling en analyse van een kortverhaal van Gaston Duribreux als literair document van de bezetting in Mariakerke tijdens WOI”, waarbij dit semi-autobiografisch literair document cultuurhistorisch geanalyseerd wordt (topografisch, de site Mariakerke in 1917, psychologisch, ethisch en gesitueerd binnen het literair werk van G.Duribreux). Over dit en ander werk van Duribreux verschenen van hem ook artikels in het tijdschrift van de Oostendse Heemkring De Plate e.a. fora. Stefaan Pennynck maakte samen met gids Dirk Beirens en met de steun van Kusterfgoed in 2017 een wandeling door Oostende die gelinkt is aan de roman ‘De Roeschaard. Een visschersroman’ (1943)*.
Stefaan Pennynck wil het belang van literair erfgoed als bron van immaterieel erfgoed in de kijker stellen. In deze werken komen gewoonten en zeden, taal en gebruiken, personages en leefgewoonten, leef- en woonomstandigheden (architectuur, stadplanning e.d.) aan bod. Deze auteurs koesteren is dan ook van essentieel belang als bron om deze info bij te houden.
Als lid van de Raad van Bestuur en redactie van Vereniging voor West-Vlaamse Schrijvers (VWS) verzorgt hij de maandelijkse digitale Nieuwsbrief en schrijft bijdragen over West-Vlaamse literatuur. Het VWS is sedert 1961 een belangrijke West-Vlaamse literaire erfhoeder met publicaties over eigentijdse en vroegere auteurs. Je vindt alle informatie en verdere links op de Wikipediapagina van VWS.
*Alle publicaties van Stefaan vind je op zijn Linkedin-pagina.