'Een Gaston Duribreux-specialist'

Stefaan Pennynck (°Oostende, 1963) is licentiaat in de politieke wetenschappen en verwoed kunst- en erfgoedliefhebber. Hij volgde diverse leergangen Nederlandse en Engelse letterkunde en literatuurgeschiedenis aan de Universiteit Gent, alsook de opleiding voor erfhoeder in 2012-2013.

Vanuit een bijzondere interesse voor cultuurgeschiedenis en literatuur doet hij in het licht van het (bewaken van) immaterieel erfgoed onderzoek naar de waardevolle, maar deels vergeten Oostendse schrijver Gaston Duribreux. Over deze ‘romancier van de zee’ (1903-1986) schreef hij het essay “Daniël, mijn vriend. Voorstelling en analyse van een kortverhaal van Gaston Duribreux als literair document van de bezetting in Mariakerke tijdens WOI”, waarbij dit semi-autobiografisch literair document cultuurhistorisch geanalyseerd wordt (topografisch, de site Mariakerke in 1917, psychologisch, ethisch en gesitueerd binnen het literair werk van G.Duribreux). Over dit en ander werk van Duribreux verschenen van hem ook artikels in het tijdschrift van de Oostendse Heemkring De Plate. Voor Drijfhout schreef hij het fictief verhaal “Villa Bagatelle: maritiem literair walhalla aan zee” over het familiepension van de hotelier-schrijver Duribreux.

Stefaan Pennynck maakte samen met gids Dirk Beirens en met de steun van Kusterfgoed in 2017 een wandeling door Oostende die gelinkt is aan de roman ‘De Roeschaard. Een visschersroman’ (1943). Klik hier om de wandeling digitaal te raadplegen.

Stefaan bereidt nog diverse publicaties voor van en over het werk van Gaston Duribreux en wil de blijvende interesse voor en verder onderzoek naar het oeuvre van deze Oostendse schrijver stimuleren. De oprichting van een Gaston Duribreux-genootschap om regelmatig werk van en over G.Duribreux te publiceren  wordt overwogen. Elke bijdrage hiertoe is welkom.