Beeldbank Kusterfgoed
Erfgoedcel Kusterfgoed lanceerde in 2018 Beeldbank Kusterfgoed. De beeldbank bevat meer dan 150.000 beelden over Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge.
Met Beeldbank Kusterfgoed slaan de erfgoedcel en de gemeenten die deel uitmaken van de projectvereniging, de handen in elkaar om het cultureel erfgoed van de regio voor toekomstige generaties veilig te stellen en te delen met een breed publiek. Zo blader je via het publieksportaal van de beeldbank in meer dan 150.000 beelden, afkomstig uit de collecties van gemeenten, verenigingen en privépersonen. De grootste collecties omvatten foto’s, prentbriefkaarten en affiches.
Frequently Asked Questions
Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over onze beeldbank(werking). Heb je deze FAQ-pagina bekeken en vind je nog steeds geen antwoord op je vraag terug? Neem dan rechtstreeks contact met ons via beeldbank@kusterfgoed.be.
Beeldbank Kusterfgoed is de erfgoeddatabank voor Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge met een focus op beeldmateriaal met een publieke erfgoedwaarde. Oude foto’s, prentbriefkaarten, affiches, filmpjes en andere erfgoedobjecten zitten vaak verborgen in gemeentearchieven, collecties van verenigingen of bij privépersonen. Deze beelden en erfgoedobjecten geven een unieke kijk in het leven van alledag: een dagje naar zee tijdens het weekend, hard labeur op de akkers, grote pret tijdens stoeten en volksfeesten… . Dit rijke erfgoedverleden wil Erfgoedcel Kusterfgoed met hulp van vrijwilligers en de partnerarchieven opsporen, registreren en ontsluiten aan het grote publiek.
Beeldbank Kusterfgoed is meer dan enkel een website. Aan de website is ook een databank gekoppeld waarin de beelden veilig bewaard, beheerd en gemetadateerd worden. Afhankelijk van de rechtensituatie worden beelden al dan niet getoond op de website. De databank en website werden gerealiseerd met behulp van Mediahaven 2.0. Voor de ontwikkeling van het DAMS (Digital Asset Management System) deed Kusterfgoed beroep op vzw Packed, het expertisecentrum voor digitaal erfgoed en de voorloper van het huidige meemoo. De begeleiding van vzw Packed in 2017 kaderde in het project ‘Blauwdruk gedistribueerd beeldbeheer’ waarin Beeldbank Kusterfgoed een van de pilootprojecten was.
Inmiddels bestaat Beeldbank Kusterfgoed al meer dan 5 jaar en bevat ze meer dan 150.000 unieke beelden!
Erfgoedcel Kusterfgoed is initiatiefnemer van het project Beeldbank Kusterfgoed en coördineert de beeldbankwerking achter de schermen. Beeldbank Kusterfgoed werd gerealiseerd met steun van de Vlaamse Gemeenschap. Heb je een mail gestuurd naar beeldbank@kusterfgoed.be? Dan behandelt de erfgoedcel jouw vraag of stuurt deze door naar een van de deelnemende partnerarchieven.
De gemeenten Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge zijn de hoofdpartners. In 2015 richtten zij samen Kusterfgoed op, dat een erfgoedconvenant afsloot met de Vlaamse Gemeenschap. De erfgoedcel zet zich in voor het roerend en immaterieel erfgoed van onze kust. Via Beeldbank Kusterfgoed ontsluiten de gemeentelijke archieven hun waardevolle beeldcollecties aan het brede publiek. Lees meer bij het onderdeel “Wie zijn de hoofdpartners?”.
Daarnaast werkt de erfgoedcel ook samen met lokale erfgoedverenigingen, privéverzamelaars en vrijwilligers om de beeldbank verder te laten groeien. Het opsporen, digitaliseren, beschrijven en ontsluiten van nieuw beeldmateriaal vraagt behoorlijk wat inspanning van archivarissen, archiefmedewerkers en vrijwilligers. Daarom vragen wij om bij het delen van beeldmateriaal steeds Beeldbank Kusterfgoed, de naam van de fotograaf en de bewaarinstelling als bron te vermelden.
Gemeente Middelkerke
De dienst Erfgoed van de gemeente Middelkerke beheert de beeldbank samen met de collega’s van de dienst Archief en helpt zo een stuk van de lokale geschiedenis te ontsluiten. De dienst Erfgoed laat erfgoed samensmelten met recreatie en verbindt de kust met het hinterland.
Meer info: www.middelkerke.be of archief@middelkerke.be
Stad Oostende
Het Stadsarchief van Oostende bewaart de archieven van alle stedelijke diensten en archieven of collecties van andere Oostendse archiefvormers, zoals verenigingen, bedrijven, kerkfabrieken en personen. Je kan de inventaris van alle archieven en de digitale documenten gratis online raadplegen via de Archiefbank Oostende.
Daarnaast bewaart het Stadsarchief Oostende ook iconografisch materiaal, zoals foto’s, prentbriefkaarten, prenten, tekeningen, kaarten, plannen, glasnegatieven, affiches en dia’s. Het archief stelt informatie en werkinstrumenten ter beschikking om de geschiedenis van Oostende te onderzoeken.
Meer info: www.oostende.be of cultureelerfgoed@oostende.be
Gemeente Bredene
In het archief van de gemeente Bredene worden alle documenten met administratieve, juridische en/of historische waarde van alle gemeentelijke diensten bewaard. Het oudste archief van de gemeente (van 1796 tot 1904) bevindt zich grotendeels in het Rijksarchief te Brugge. Het archief bevindt zich in het gemeentehuis, maar er is ook een archiefruimte bij de technische dienst uitvoering (in het gemeenschapscentrum Hubert Beuselinck).
Meer info: archief@bredene.be
Gemeente De Haan
De archiefdienst van de gemeente De Haan is een overkoepelende dienst die samenwerkt met de erfgoedafdeling, de dienst Ruimtelijke Ordening en de bibliotheek van De Haan. Samen hebben zij een uitgebreid erfgoedarchief uitgebouwd met een grote collectie prentbriefkaarten.
De Dienst Erfgoed organiseert digitale (erfgoed)wandelingen, Erfgoeddag, Open Monumentendag en Open Kerkendag. Daarnaast is de dienst een aanspreekpunt voor gidsen.
Meer info: www.dehaan.be of alan.fraeyman@dehaan.be
Stad Blankenberge
Het stadsarchief van Blankenberge in het stadhuis herbergt het administratief archief van de stad Blankenberge van ca. 1860 tot heden en het kunstpatrimonium van de stad. Deze collectie bestaat uit 2700 kunstwerken.
Het documentaire archief van de stad is ondergebracht in het Cultuurcentrum Casino. Dit bestaat uit postkaarten, foto’s, documenten en private archieven van verenigingen.
De vrijwilligers van het stadsarchief De Benne bewaren en ontsluiten deze collectie onder leiding van de stadsarchivaris.
Meer info: www.blankenberge.be of archief@blankenberge.be
Kom je een beeld tegen waarvan je de beschrijving kunt aanvullen met extra informatie of lees je onjuistheden? Contacteer dan de beheerder van de beeldbank of de betrokken archiefinstelling. Dit kan op twee manieren:
- Stuur een mail naar de betrokken archiefinstelling. Hun contactgegevens vind je terug in het onderdeel ‘Wie zijn de hoofdpartners?’
- Indien er geen betrokken archiefinstelling is vermeld. Stuur dan een mail naar beeldbank@kusterfgoed.be
Wij kunnen jouw reactie het efficiëntst verwerken als je rekening houdt met de volgende richtlijnen bij het opstellen van je mail.
- Vermeld in de titel van je bericht: reactie op beeld [plaats van het beeld] bv. reactie op beeld Oostende.
- In de mail vermeld je het objectnummer (indien van toepassing), voeg je de hyperlink en je reactie toe.
Wij proberen je reactie zo snel mogelijk te verwerken.
Er zijn twee manieren waarop je zelf beeldmateriaal kan toevoegen aan onze beeldbank:
Heb je minder 15 beelden die je wil toevoegen? Dan gebruik je best ons online importformulier (klik hier). Om beelden in te sturen met dit importformulier heb je toegang nodig tot het Internet. Met dit formulier kan je maximaal 15 beelden per keer in sturen. Bij het insturen van je beelden vragen we je om je contactgegevens achter te laten en een beschrijving te voorzien.
Heb je meer 15 beelden die je wil toevoegen? Neem dan contact met ons op via beeldbank@kusterfgoed.be. Voor het opladen van grotere beeldcollecties werken wij met een importformulier in Excel. Neem hiervoor contact op met de beeldbank via beeldbank@kusterfgoed.be.
Lage resolutie
Op Beeldbank Kusterfgoed kan je alle beelden meteen gratis in lage resolutie downloaden. Bij hergebruik van deze beelden verwachten wij een correcte bron- en/of naamvermelding. Hiermee beloon je het harde werk van onze beeldbankmedewerkers en moedig je beeldeigenaren (privéverzamelaars, erfgoedverenigingen, fotografen…) aan om meer beeldmateriaal zichtbaar te stellen. Lees meer bij het onderdeel “Hoe doe ik aan correcte bronvermelding?”
Hoge resolutie
Had je graag een kopie in hoge resolutie verkregen voor bv. publicatie in een tijdschrift? Dan neem je best rechtstreeks contact op met de archiefinstelling die het beeld in bewaring heeft. Houd er mee rekening dat sommige archiefinstellingen een administratiekost aanrekenen per aangevraagd beeld. Om te weten bij welke bewaarinstelling je moet aankloppen, kijk je best naar het veld “naam bewaarinstelling” in de beschrijving van het beeld.
Extern wil zeggen dat het beeld niet bewaard wordt in een van de deelnemende archieven, maar in bezit is van een privépersoon of vereniging. In dit geval neem je best contact op via beeldbank@kusterfgoed.be.
Contactgegevens van de deelnemende archiefinstellingen
- Middelkerke:
- Contactpersoon: Simon Vosters (archivaris)
- Infoadres: erfgoed@middelkerke.be
- Oostende:
- Contactpersoon: Annelies Dierickx-Visschers (CE-coördinator)
- Lees hier de aanvraagprocedure
- Infoadres: cultureelerfgoed@oostende.be
- Bredene
- Contactpersoon: Hilde Vansteenkiste (archivaris)
- Infoadres: archief@bredene.be
- De Haan
- Contactpersoon: Alan Fraeyman (archivaris)
- Infoadres: alan.fraeyman@dehaan.be
- Blankenberge
- Contactpersoon: Pieter Deschoolmeester (archivaris)
- Infoadres: archief@blankenberge.be
Wil je beelden uit onze databank delen met anderen of hergebruiken op andere platforms of specifieke projecten? Maak gebruik van de knop “Share” om je zoekresultaat te delen via sociale media of download het beeld eerst en deel deze handmatig via sociale media. Vergeet het beeld niet van een correcte bronvermelding te voorzien (hoe? zie “Hoe doe ik aan correcte bronvermelding”).
Heb je het beeld in hoge resolutie aangevraagd met oog op hergebruik in de media (tv-programma, tijdschrift, krant…) of ter documentatie van een project of activiteit met een erfgoedinsteek? Breng de erfgoedcel en de betrokken archiefinstelling hiervan zeker op de hoogte per mail. Deze informatie houdt de erfgoedcel bij voor de eigen statistieken.
Door steeds aan correcte bron- en/of naamvermelding te doen, respecteer je niet alleen de voorwaarden waaronder het beeldmateriaal op de beeldbank werd gepubliceerd, maar moedig je onze beeldbankmedewerkers en beeldeigenaren aan om nog meer beeldmateriaal zichtbaar te stellen. Op deze manier kan onze beeldbank verder groeien en aan bekendheid winnen!
In je bronvermelding verwijs je best naar Beeldbank Kusterfgoed, de bewaarinstelling/vermelding herkomst van het origineel en de fotograaf die het werk maakte. Hieronder enkele voorbeelden:
VB.1: Foto Luc, Collectie Stad Oostende, www.beeldbankkusterfgoed.be
VB.2: Fotograaf onbekend, collectie Andries van Rijsbergen, Beeldbank Kusterfgoed
Door steeds aan correcte bron- en/of naamvermelding te doen, respecteer je niet alleen de voorwaarden waaronder het beeldmateriaal op de beeldbank werd gepubliceerd, maar moedig je onze beeldbankmedewerkers en beeldeigenaren aan om nog meer beeldmateriaal zichtbaar te stellen. Op deze manier kan onze beeldbank verder groeien en aan bekendheid winnen!
In je bronvermelding verwijs je best naar Beeldbank Kusterfgoed, de bewaarinstelling/vermelding herkomst van het origineel en de fotograaf die het werk maakte. Hieronder enkele voorbeelden:
VB.1: Foto Luc, Collectie Stad Oostende, www.beeldbankkusterfgoed.be
VB.2: Fotograaf onbekend, collectie Andries van Rijsbergen, Beeldbank Kusterfgoed
Een overzicht van onze rechtenstatussen:
Publiek domein | Wij hebben de rechtensituatie onderzocht en er rust geen auteursrecht op het beeldmateriaal. | Het beeld kan zonder restricties gebruikt worden. |
In copyright | Het beeld wordt beschermd door het auteursrecht: wij hebben de rechten onderzocht en één of meerdere makers zijn minder dan 70 jaar overleden. | A) Wij kunnen het beeld niet ter beschikking stellen (beelden met ‘beeld niet vrijgegeven’). Je kan het beeld wel ter plaatse komen raadplegen. Gelieve hiervoor contact met ons op te nemen via beeldbank@kusterfgoed.be.
B) De organisatie heeft de licentie verworven om de beelden via de beeldbank toegankelijk te maken. Voor eventueel hergebruik dien je contact op te nemen met de rechthebbende (via beeldbank@kusterfgoed.be). |
In copyright CC0 | Wij hebben de rechten onderzocht en één of meerdere makers zijn minder dan 70 jaar overleden. We hebben de rechthebbende(n) geïdentificeerd en hebben van hen verklaring dat ze afstand doen van hun intellectuele eigendomsrechten. | Het beeld kan zonder restricties gebruikt worden. |
CC by 4.0 | Wij hebben de rechten onderzocht en één of meerdere makers zijn minder dan 70 jaar overleden. We hebben de rechthebbende(n) geïdentificeerd. De rechtebbende(n) stelt/stellen het beeld ter beschikking onder de cc by 4.0 licentie. | Het beeld mag vrij gebruikt worden op voorwaarde dat de rechthebbende met naam wordt vermeld en er een link naar de licentie wordt geplaatst bij hergebruik. |
geen rechten bekend | Wij hebben een (onsuccesvolle) poging gedaan om de auteursrechtelijke status van het beeld te achterhalen. Wij kunnen helaas geen verdere informatie geven. | Het beeld wordt enkel getoond zonder de mogelijkheid tot downloaden. Indien u dit beeld toch gebruikt, is dit op eigen verantwoordelijkheid. Het is aan de gebruiker om te controleren of het hergebruik in overeenstemming is met de auteursrechten die op dit beeld rusten. |
De drijvende krachten achter Beeldbank Kusterfgoed zijn de archivarissen, archiefmedewerkers én heel wat enthousiaste vrijwilligers. Zij leveren de nodige inspanningen om al het beeldmateriaal zichtbaar te maken. Dit werk (nummeren, digitaliseren, beschrijven) gebeurt achter de schermen. Zonder hen en hun inspanningen is er dus geen beeldbank.
Kriebelt het om je eigen bijdrage te leveren aan de verdere groei en bekendheid van Beeldbank Kusterfgoed? Neem dan contact met ons op via beeldbank@kusterfgoed.be of bekijk onze vacatures via onze startpagina op Give a day.
Op welke verschillende manieren en met welke vaardigheden kan je ons helpen?
- Je hebt een vlotte babbel en je kan goed netwerken?
- Bij het promoten van Beeldbank Kusterfgoed tijdens events.
- Het interviewen van beeldeigenaren om beschrijvingen aan te vullen.
- ….
- Je kan vlot overweg met een scanner, fototoestel, laptop en/of Excel?
- Bij het digitaliseren van beeldmateriaal (scannen, reprofotografie).
- Bij het bewerken van beeldmateriaal (bijsnijden en rechttrekken van foto’s in GIMP).
- Bij het invoeren van beschrijvingen in ons importformulier in Excel.
- Bij het opsporen van nieuwe beeldcollecties via sociale media.
- …
- Je hebt goede kennis van een kustgemeente en/of hebt goed contact met kustbewoners?
- Bij het beschrijven van beeldmateriaal uit je gemeente.
- Ons in contact te brengen met kustbewoners met interessant beeldmateriaal.
- Bij het opsporen van nieuwe beeldcollecties dat verscholen zit bij privépersonen en verenigingen.
- …
- Je hebt een vlotte pen, werkt accuraat en hebt oog voor detail?
- Het opmaken van goede beschrijvingen of aanvullen van bestaande met anekdotes.
- Het schrijven van publieksteksten voor Beeldbank Kusterfgoed bv. voor campagnes op sociale media.
- …
- Je hebt een talent voor het opzoeken van informatie ook al ben je niet van de regio?
- Het aanvullen van beschrijvingen bij beeldmateriaal.
- Het opzoeken van informatie over specifieke fotografen, uitgevers…
- …
Twijfel je nog? Kom op afspraak langs en beslis daarna. We proberen steeds rekening te houden met de eigen interesses, vaardigheden, indeling vrijetijd, werktempo en staan ook open voor nieuwe initiatieven en samenwerkingen.
Ben je van Oostende, of raak je er gemakkelijk? Spring dan zeker eens binnen op onze tweewekelijkse scansessie voor vrijwilligers op donderdagmiddag. De erfgoedcel huurt een lokaal bij de Oostendse afdeling van Familiekunde in de Kanunnik Dr. Louis Colensstraat 6. Geef een seintje op voorhand zodat we zeker aanwezig zijn om kennis te maken.
De erfgoedcel voorziet altijd een opleiding en de nodige begeleiding. Als vrijwilliger kom je terecht in een dynamische groep. Je wordt uitgenodigd op alle activiteiten die de erfgoedcel organiseert en komt hierdoor snel in contact met gelijkgestemden.
Hier vind je de inhoud van onze privacy polis, zoals die ook verscheen op onze vorige beeldbankwebsite.
Algemeen
- Dit privacybeleid legt uit hoe de Erfgoedcel Kusterfgoed omgaat met de persoonsgegevens van alle andere natuurlijke personen met wie ze in contact komt (hierna ‘je’ genoemd). Onder persoonsgegevens wordt elke vorm van informatie verstaan die u toelaat om uzelf direct of indirect als een natuurlijke persoon te identificeren.
- Erfgoedcel Kusterfgoed hecht veel belang aan de bescherming van jouw persoonsgegevens en respecteert ten volle jouw persoonlijke levenssfeer. Erfgoedcel Kusterfgoed behandelt en beschermt je persoonsgegevens dan ook op een rechtmatige, behoorlijke en transparante wijze.
Bij de verwerking van je persoonsgegevens leeft Erfgoedcel Kusterfgoed evident de wet na, zijnde de Europese verordening nr. 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van hun persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van richtlijn 95/46/EG (Algemene Verordening Gegevensbescherming – beter bekend als ‘GDPR’ of ‘AVG’) of enig ander wetgevingsbesluit die deze wijzigt. Meer informatie over de bescherming van persoonsgegevens kan je verkrijgen bij de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit. - Wij nodigen je uit om deze verklaring zorgvuldig te lezen zodat je het beleid van de Erfgoedcel Kusterfgoed op dit gebied kent en begrijpt. Deze verklaring wordt regelmatig bijgewerkt. De meest recente versie van de verklaring is beschikbaar op onze website. Wij zullen je op de hoogte brengen via de gebruikelijke communicatiekanalen indien er belangrijke wijzigingen zijn aangebracht.
- De Erfgoedcel Kusterfgoed is de verantwoordelijke voor de verwerking van jouw gegevens. Wij zijn gevestigd te 8400 Oostende, Jacobsenstraat 1. Je kan ons bereiken via beeldbank@kusterfgoed.be.
Welke persoonsgegevens verwerken we?
We verwerken de volgende categorieën van persoonsgegevens:
- identificatiegegevens zoals titel, naam, voornaam, adres, telefoon- en gsm-nummer, e-mail;
- elektronische identificatiegegevens zoals IP-adressen, cookies;
- financiële en transactiegegevens zoals bankrekeningnummers, betalingen, leveranciersgegevens
- geluidsopnames, foto- en beeldmateriaal.
Deze gegevens komen bij ons terecht:
- omdat je ze zelf aan ons bezorgt;
- omdat we ze verzamelen als je onze sites gebruikt;
- omdat we ze ontvangen via andere bronnen (andere overheden of partners).
Wij verwerken geen gegevens die jouw ras of etnische afkomst onthullen, of politieke opvattingen, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, lidmaatschap van een vakbond, gezondheids- of levensgegevens of seksuele gerichtheid, genetische gegevens of biometrische gegevens.
Waarom verwerken we je persoonsgegevens?
Erfgoedcel Kusterfgoed verzamelt en verwerkt jouw persoonsgegevens enkel en alleen voor de hier onder beschreven doeleinden. De Erfgoedcel Kusterfgoed zorgt ervoor dat alleen de noodzakelijke en relevante gegevens voor een bepaald doel worden verwerkt.
Erfgoedcel Kusterfgoed verwerkt je gegevens in de door de wet toegestane situaties, meer bepaald:
Om een contract met je uit te voeren of om op jouw verzoek vóór de sluiting van dit contract bepaalde maatregelen te nemen.
Voorbeelden:
De mogelijkheid aanbieden om persoonlijke collecties aan te maken en te delen
Beeldbank Kusterfgoed biedt de mogelijkheid om een persoonlijke ruimte aan te maken voor het samenstellen en delen van een eigen collectie. Om je een beveiligde toegang te geven tot je persoonlijke ruimte dien je je in te loggen met een e-mailadres en een paswoord dat door ons wordt bewaard. De gegevens worden voor geen enkel ander doeleinde gebruikt.
Vragen beantwoorden over Beeldbank Kusterfgoed
Via het contactformulier kan je vragen stellen of feedback geven over Beeldbank Kusterfgoed. We vragen dan je persoonsgegevens (e-mail, naam) om op deze vragen te antwoorden. De gegevens worden verwijderd wanneer de vraag is verwerkt.
Voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen van Erfgoedcel Kusterfgoed, waarbij deze belangen met je grondrechten en fundamentele vrijheden wordt afgewogen.
Voorbeelden:
Verzamelen van (informatie over) foto- en beeldmateriaal
Beeldbank Kusterfgoed wil de zorg voor, de bewaring en de verspreiding van het lokale erfgoed stimuleren. Hiervoor bewaart de achterliggende databank van de beeldbank ook gegevens over schenkers en rechthebbenden van collecties. Met de informatie over de rechthebbenden kunnen we toestemming vragen voor bepaalde gebruiken, zodat we de collectie kunnen ontsluiten in regel met het intellectueel eigendomsrecht. De bewaarde informatie over de schenkers dient voor onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld naar wat er afgebeeld staat op een foto. De beeldbank biedt ook de mogelijkheid om zelf beelden op te laden. Voor deze acties vinden wij het gerechtvaardigd om de persoonsgegevens van de oplader te vragen om meer informatie te kunnen opvragen over het beeld of om toestemming te kunnen vragen voor bepaalde gebruiken.
Foto- en beeldopnames
Bij sommige gelegenheden maken wij foto’s en films. Onze medewerkers doen dit zelf, of we maken hiervoor gebruik van professionele fotografen. Deze foto’s en films gebruiken wij voor promotionele doeleinden, dus om onze werking meer bekend te maken. Wij vinden het gerechtvaardigd om dit te doen, na afweging met je rechten aangezien je je ingeschreven hebt voor het event en geen bezwaar geuit hebt tegen het feit dat er foto’s werden getrokken.
Functionaliteit van onze website
We willen dat onze website goed werkt en dat je snel je informatie terugvindt. Daarom verzamelen we gegevens van bezoekers met diverse technieken zoals Google Analytics. We verzamelen deze gegevens niet individueel, maar aggregeren deze in algemene rapporten.
We willen ook dat je bezoek aan onze website optimaal verloopt. Daarom werken we met cookies. Je kan via de instellingen van je browser verhinderen dat cookies worden gebruikt of instellen dat je waarschuwingen krijgt bij het installeren of verwijderen van cookies. Let op: als je geen cookies toelaat is het mogelijk dat onze site niet optimaal werkt.
In specifieke gevallen, met jouw toestemming, als gevolg van een specifiek en ondubbelzinnig verzoek, voorafgegaan door duidelijke en begrijpelijke informatie; deze toestemming kan u op elk moment in overeenstemming met de wet intrekken.
Voorbeelden:
Evenementen
De erfgoedcel bouwt een werking op rond de beeldbank. Hiervoor organiseren we evenementen zoals overleggen, studiedagen, infosessies en vormingen. Voor de organisatie van deze evenementen hebben we jouw gegevens nodig. Wij gebruiken je persoonsgegevens om je uit te nodigen voor deze activiteiten, meestal via je e-mailadres en mogelijk ook schriftelijk.
Door dit privacybeleid te aanvaarden, geef je je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens voor elektronische direct marketing doeleinden én het versturen van elektronische uitnodigingen/nieuwsbrieven.
Hoe verwerken we je persoonsgegevens?
- Erfgoedcel Kusterfgoed hanteert strikte normen om de persoonsgegevens onder haar controle te beschermen tegen ongeoorloofde of onrechtmatige verwerking en tegen onopzettelijk verlies, vernietiging of beschadiging. Erfgoedcel Kusterfgoed neemt dan ook maatregelen van technische en organisatorische aard zoals encryptie, antivirus, firewalls, toegangscontroles, strenge selectie van medewerkers en leveranciers, om ongepaste toegang, verlies of openbaarmaking van jouw persoonsgegevens te voorkomen en te detecteren. In het onwaarschijnlijke en ongelukkige geval dat je persoonsgegevens onder de controle van Erfgoedcel Kusterfgoed gecompromitteerd worden door een inbreuk op de informatiebeveiliging, zal Erfgoedcel Kusterfgoed onmiddellijk handelen om de oorzaak van dergelijke inbreuk te identificeren en actie ondernemen via adequate remediërende maatregelen. Indien nodig, zal Erfgoedcel Kusterfgoed je in kennis stellen van dit incident in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving.
- Je persoonsgegevens worden bewaard zolang dit noodzakelijk is om jou onze dienstverlening aan te bieden, en tot 10 jaar na het beëindigen van ons laatste contact.
Geven we je persoonsgegevens door aan derden?
Indien dit noodzakelijk is ter verwezenlijking van de vooropgestelde doeleinden, zullen je persoonsgegevens worden gedeeld met andere personen of instellingen binnen de Europese Economische Ruimte die rechtstreeks of onrechtstreeks met Erfgoedcel Kusterfgoed verbonden zijn of met enige andere partner van de erfgoedcel.
Voorbeelden:
Deelnemerslijsten
Als je deelneemt aan de hierboven besproken evenementen, dan gaan we ervan uit dat we je naam en de naam van je organisatie mogen verspreiden onder de andere deelnemers van het evenement, als dat zou bijdragen aan de opzet en het welslagen van het evenement. We doen dit bijvoorbeeld bij evenementen die specifiek gericht zijn op netwerken en contacten leggen.
Foto en beeldmateriaal
Foto’s en films worden via onze beeldbank verwerkt. Onze medewerkers hebben toegang tot deze mediadatabank en kunnen het materiaal gebruiken voor hun opdrachten. Dit betekent ook dat zij dit materiaal kunnen publiceren via onze website en via sociale media. Daarnaast kunnen we foto- en beeldmateriaal verstrekken aan andere lokale besturen en partners, maar dat gebeurt onder strikte voorwaarden en enkel voor doeleinden van promotie, dus om onze werking meer bekend te maken.
Hosting en dienstenleveranciers
Voor de verwerking van je gegevens gebruiken we een aantal toepassingen of programma’s. Sommige daarvan staan bij externe gespecialiseerde dienstenleveranciers, die soms de toepassing ook ontwikkeld hebben en beheren. Zij treden dus op als verwerker in opdracht van Beeldbank Kusterfgoed. Met deze leveranciers sluiten we de noodzakelijke verwerkersovereenkomsten af. Dat wil zeggen dat zij eveneens zorgvuldig en correct omgaan met je persoonsgegevens en dat wij dit controleren.
Wat zijn je rechten en hoe kan je die uitoefenen?
- Als betrokkene heb je bepaalde rechten en als erfgoedcel willen we ervoor zorgen dat je deze eenvoudig kan uitoefenen. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet al deze rechten zomaar kan inroepen. Als overheidsinstantie hebben wij een aantal wettelijke verplichtingen en vervullen wij taken van algemeen belang en openbaar gezag, waardoor we niet altijd kunnen ingaan op verzoeken om inzage, verbetering, wissen, beperking van de verwerking, overdraagbaarheid en bezwaar tegen de verwerking. De Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van 24 mei 2016 voorziet in deze uitzonderingen. Een weigering van onze kant zullen we altijd motiveren.
- Voor de hierboven vermelde doeleinden heb je:
- Een recht op inzage van je persoonsgegevens bij Erfgoedcel Kusterfgoed. Dit betekent dat je Erfgoedcel Kusterfgoed kan vragen of zij je persoonsgegevens verwerkt, voor welke doeleinden deze gegevens worden verwerkt, welke categorieën van gegevens worden verwerkt, en aan wie zij worden meegedeeld.
- Een recht van verbetering als je vaststelt dat je persoonsgegevens onjuist of onvolledig zijn.
- Een recht op beperking indien je bv. de juistheid van je persoonsgegevens betwist en dit gedurende een periode die Erfgoedcel Kusterfgoed toelaat om dit te controleren.
- Een recht op wissing van je persoonsgegevens. Wanneer je contact met Erfgoedcel Kusterfgoed een einde genomen heeft, kan je Erfgoedcel Kusterfgoed vragen om je persoonsgegevens te wissen indien dit niet langer nodig is voor de doeleinden waarvoor deze persoonsgegevens werden verzameld. Je hebt eveneens de mogelijkheid om ten allen tijde de wissing te vragen van persoonsgegevens die door Erfgoedcel Kusterfgoed op basis van jouw toestemming worden verwerkt (tenzij Erfgoedcel Kusterfgoed een andere rechtsgrond heeft voor de verwerking) of op basis van het gerechtvaardigd belang van Erfgoedcel Kusterfgoed (tenzij er prevalerende dwingende gerechtvaardigde gronden zijn voor de verwerking). Erfgoedcel Kusterfgoed kan in ieder geval deze persoonsgegevens bijhouden indien dit voor bewijsdoeleinden in het kader van rechtsvorderingen zou vereist zijn.
- Een recht op overdraagbaarheid van gegevens die je zelf aan Erfgoedcel Kusterfgoed heeft verstrekt indien je persoonsgegevens worden verwerkt op basis van een overeenkomst of op basis van jouw toestemming voor het verzenden van elektronische communicatie én deze persoonsgegevens worden verwerkt met behulp van geautomatiseerde processen. Onder dit recht kan je Erfgoedcel Kusterfgoed vragen je persoonsgegevens door te sturen naar jezelf of rechtstreeks door te sturen naar een andere gegevensverwerkingsverantwoordelijke, voor zover dit technisch mogelijk is voor Erfgoedcel Kusterfgoed.
Je kan je rechten uitoefenen door een geschreven verzoek per post te versturen, dat gedateerd is, ondertekend en met kopie van je identiteitsbewijs bijgesloten naar Erfgoedcel Kusterfgoed, Jacobsenstraat 1, 8400 Oostende of per e-mail naar beeldbank@kusterfgoed.be
- Hierboven werd je toestemming gevraagd om je elektronische contactgegevens te verwerken en te gebruiken om je nieuwsbrieven of uitnodigen voor evenementen te sturen. Dit geldt met name voor communicatie naar jouw e-mailadres.
Je hebt het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van jouw persoonsgegevens voor elektronische direct marketing en je te verzetten tegen de toekomstige ontvangst van dergelijke reclame. Je kan ons dit op de volgende wijzen kenbaar maken:
- Door het versturen van een e-mail met een kopie van uw identiteitskaart naar beeldbank@kusterfgoed.be.
- Door het versturen van een brief per post met een kopie van uw identiteitskaart naar Erfgoedcel Kusterfgoed, 8400 Oostende, Jacobsenstraat 1.
- Door op de link “uitschrijven” (“unsubscribe”) te klikken onderaan een e-mail of elektronische nieuwsbrief die door Erfgoedcel Kusterfgoed is verzonden.
- Door een verzoek te richten via de contactpagina op onze website.
Waar kan je terecht als je niet tevreden bent over de manier waarop we omgaan met je gegevens?
We doen ons uiterste best om je persoonsgegevens correct te behandelen. Indien je klachten hebt met betrekking tot de verwerking van uw persoonsgegevens, kan u ons contacteren als volgt:
- Per post: Erfgoedcel Kusterfgoed, 8400 Oostende, Jacobsenstraat 1
- Per e-mail: beeldbank@kusterfgoed.be
Je kan ook een klacht indienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit, per post te Drukpersstraat 15, 1000 Brussel, of per e-mail op contact@apd-gba.be, of telefonisch op +32 2 274 48 00.
Hier vind je de inhoud van onze disclaimer, zoals die ook verscheen op onze vorige beeldbankwebsite.
Algemeen
- Beeldbank Kusterfgoed is een online platform voor de presentatie en verspreiding van de erfgoedcollecties over Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge. Zowel gemeentelijke collecties als erfgoedcollecties van verenigingen of particulieren krijgen een plaats op de beeldbank. De collecties worden geregistreerd in één databank en de website www.beeldbankkusterfgoed.be brengt dit erfgoed bij het brede publiek. Beeldbank Kusterfgoed wordt beheerd door de Erfgoedcel Kusterfgoed (het intergemeentelijke samenwerkingsverband tussen de gemeenten Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge), gevestigd te 8400 Oostende, Jacobsenstraat 1, en KBO-nummer 0552.559.411. Voor inhoudelijke en technische vragen over de beeldbank kan je contact opnemen via beeldbank@kusterfgoed.be.
- Door het gebruik van Beeldbank Kusterfgoed verklaart de gebruiker dat hij/zij kennis heeft genomen van deze gebruikersvoorwaarden (waaronder het privacybeleid) en dat hij/zij ermee akkoord gaat. Lees dan ook aandachtig onderstaande voorwaarden.
Gebruik van beeldmateriaal
- Beeldbank Kusterfgoed streeft ernaar om zoveel mogelijk beeldmateriaal met zo weinig mogelijk restricties aan het publiek ter beschikking te stellen. Evenwel dient rekening te worden gehouden met het auteursrecht dat van toepassing kan zijn op bepaald beeldmateriaal. Dit is het geval wanneer het om een oorspronkelijke creatie gaat, en de auteur van het object op het beeld alsook de fotograaf van het beeld nog geen 70 jaar overleden zijn.
Bij elk beeld wordt de rechtenstatus als volgt beschreven :
Publiek domein | Wij hebben de rechtensituatie onderzocht en er rust geen auteursrecht op het beeldmateriaal. | Het beeld kan zonder restricties gebruikt worden. |
In copyright | Het beeld wordt beschermd door het auteursrecht:wij hebben de rechten onderzocht en één of meerdere makers zijn minder dan 70 jaar overleden. | A) Wij kunnen het beeld niet ter beschikking stellen (beelden met ‘beeld niet vrijgegeven’). Je kan het beeld wel ter plaatse komen raadplegen. Gelieve hiervoor contact met ons op te nemen via beeldbank@kusterfgoed.be.
B) De organisatie heeft de licentie verworven om de beelden via de beeldbank toegankelijk te maken. Voor eventueel hergebruik dien je contact op te nemen met de rechthebbende (via beeldbank@kusterfgoed.be). |
In copyright CC0 | Wij hebben de rechten onderzocht en één of meerdere makers zijn minder dan 70 jaar overleden. We hebben de rechthebbende(n) geïdentificeerd en hebben van hen verklaring dat ze afstand doen van hun intellectuele eigendomsrechten. | Het beeld kan zonder restricties gebruikt worden. |
CC by 4.0 | Wij hebben de rechten onderzocht en één of meerdere makers zijn minder dan 70 jaar overleden. We hebben de rechthebbende(n) geïdentificeerd. De rechtebbende(n) stelt/stellen het beeld ter beschikking onder de cc by 4.0 licentie. | Het beeld mag vrij gebruikt worden op voorwaarde dat de rechthebbende met naam wordt vermeld en er een link naar de licentie wordt geplaatst bij hergebruik. |
geen rechten bekend | Wij hebben een (onsuccesvolle) poging gedaan om de auteursrechtelijke status van het beeld te achterhalen. Wij kunnen helaas geen verdere informatie geven. | Het beeld wordt enkel getoond zonder de mogelijkheid tot downloaden. Indien u dit beeld toch gebruikt, is dit op eigen verantwoordelijkheid. Het is aan de gebruiker om te controleren of het hergebruik in overeenstemming is met de auteursrechten die op dit beeld rusten. |
Indien wij vaststellen dat er nog auteursrechten rusten op bepaald beeldmateriaal dan zullen wij dit niet online aan het publiek beschikbaar stellen, tenzij de auteursrechthebbenden ons de toestemming hebben gegeven om dit te doen. Wij trachten er naar te streven om het beeldmateriaal in hoge resolutie voor download aan te bieden. Volstaat de resolutie niet, vraag dan de moederbestanden op via beeldbank@kusterfgoed.be.
In het geval dat wij ons moeten houden aan contractuele afspraken met de eigenaars van het beeldmateriaal, kunnen wij dit enkel doen mits toestemming van de eigenaar. Neem hiervoor contact op met beeldbank@kusterfgoed.be en wij bezorgen je verzoek aan de eigenaar. Wij doen alle redelijke inspanningen om de rechtenstatus van het beeldmateriaal te achterhalen en je hierover te informeren. Indien wij echter geen duidelijkheid hierover krijgen, dan vermelden wij dat er geen rechten bekend zijn. Indien je meent de auteursrechthebbende te zijn van dit materiaal, neem dan gerust contact met ons op via beeldbank@kusterfgoed.be.
- Als particulier kan je eveneens beelden uploaden via de website. Je geeft ons hierbij de garantie dat het ofwel om publiek domein materiaal gaat, dan wel dat je de auteursrechten hebt op dit materiaal (omdat je bv. de fotograaf bent of de rechten verkregen hebt van de fotograaf), dan wel dat een derde het auteursrecht heeft of dat je geen informatie hebt over het auteursrecht.
Het beeld dat je oplaadt, wordt niet meteen online geplaatst. Het gaat eerst naar een medewerker van de beeldbank, die nagaat of het beeld voldoet aan de selectiecriteria. Is dat het geval, dan wordt het beeld gepubliceerd op de website.
Erfgoedcel Kusterfgoed behoudt zich het recht om het beeld te wijzigen, (zoals roteren, bijsnijden…) en de beschrijving van het beeld aan te vullen wanneer we extra informatie ontvangen.
Erfgoedcel Kusterfgoed behoudt zich het recht voor om het beeld te weigeren wanneer de inhoud ervan aanstootgevend is of het beeld de privacy van een persoon of een groep personen schendt.
Erfgoedcel Kusterfgoed behoudt ook het recht voor om een beeld offline te halen wanneer hierom gevraagd wordt, dit kan bijvoorbeeld in het kader het portretrecht.
Aansprakelijkheid
Wij verbinden ons er toe om de informatie op de beeldbank zo juist mogelijk weer te geven. De gebruiker aanvaardt dat Erfgoedcel Kusterfgoed niet kan garanderen dat deze informatie correct of volledig is.
Indien de Beeldbank Kusterfgoed op enige wijze schade zou berokkenen aan de gebruiker, dan zal deze schade vergoed worden voor zover het directe schade betreft en die schade bovendien per aangetekend schrijven door de gebruiker aan Erfgoedcel Kusterfgoed wordt gemeld binnen een vervaltermijn van één maand na de ontdekking ervan (en ten laatste binnen het jaar nadat de schadeverwekkende feiten zich hebben voorgedaan).
De maximale aansprakelijkheid van de Erfgoedcel Kusterfgoed zal beperkt zijn tot een bedrag van 500 euro.
Tenzij in geval van opzet of fraude van Erfgoedcel Kusterfgoed, zal zij niet aansprakelijk zijn voor enige indirecte schade, zoals bijvoorbeeld werkonderbrekingen, overwerk, verminderde inkomsten, tijdelijke inschakeling van derden, misgelopen kostenreducties, verlies van of schade aan gegevens, vorderingen van derden, verlies van kansen, of reputatieschade.
Toepasselijk recht en bevoegde rechter
Op alle geschillen met Erfgoedcel Kusterfgoed in het kader van de Beeldbank Kusterfgoed is uitsluitend het Belgische recht van toepassing.
Alle geschillen die voortvloeien uit het gebruik van de Beeldbank Kusterfgoed of het gebruik van beeldmateriaal uit de Beelddatabank zal uitsluitend voorgelegd worden aan de rechtbanken met afdelingszetel te Brugge.