oostende de haan blankenberge

De Grootste Bloemenzee

Theater aan Zee (TAZ) organiseerde deze zomer (2021) op initiatief van gastcurator Caroline Pauwels De Grootste Bloemenzee van papier in Oostende. Vlaanderen werd massaal aan het knutselen gezet en de traditie rond strandbloemen werd volop in de kijker gezet.

Kusterfgoed was één van de partners bij de realisatie.

We organiseerden samen met vrijwilligers in de aanloop van het event vijf workshops ‘strandbloemen maken’.  Bovendien stelden we gratis materiaal en handleidingen ter beschikking van alle jeugd- en seniorenorganisaties uit onze regio die met deze traditie aan de slag wilden gaan.

In de vroege ochtend van 28 juli (2021) werden in het grootste geheim 6000 strandbloemen geplaatst op het strand van Oostende, ter hoogte van Thermae Palace. De bloemen werden vergezeld van een kleurrijke zin, de laatste zin uit een gedicht dat Bart Moeyaert speciaal voor deze gelegenheid schreef.  De scenografie werd verzorgd door Katrien Vanderlinden.

 

Na het persmoment, waarin voorzitter Bart Plasschaert vertelde over deze mooie traditie en er zijn eigen herinneringen uit zijn kindertijd aan koppelde, kon iedereen bloemen komen plukken.  Wie het wilde kon ook een poster met het gedicht van Bart Moeyaert als herinnering mee naar huis nemen.

 

 

De Grootste Bloemenzee zet het immaterieel erfgoed verder en verbindt

De Grootste Bloemenzee zette in op:

  • een zorgeloze én vrolijk gekleurde zomer
  • het verbinden van generaties en culturele achtergronden
  • het onder de aandacht brengen van de strandbloem als immaterieel erfgoed aan onze kust. De apotheose wordt een wonderlijke en kleurrijke bloemenzee die onverwachts en onaangekondigd zal verschijnen in Oostende.

Papieren strandbloemen verkopen is een unieke traditie. We hebben er allemaal wel één of andere herinnering aan. De kleurrijke bloemen in crepepapier waarmee kinderen winkeltje spelen en ze verkopen in ruil voor schelpjes. Deze traditie, die enkel aan de Belgische kust terug te vinden is, werd in januari nog officieel erkend als immaterieel erfgoed in Vlaanderen.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram