oostende de haan blankenberge

Bewonder binnenkort de expo ‘Een jaar op het veld’

Ontdek het landbouwleven aan de Kust in 'Een jaar op het veld'!

In de expo ‘Een jaar op het veld’ ontdek je het landbouwleven aan de kust. In de tweede helft van de twintigste eeuw kwamen de eeuwenoude gebruiken en gewoontes verbonden aan deze traditie zwaar onder druk te staan. De mechanisering van de landbouw zette zich na de Tweede Wereldoorlog pas echt goed door met de komst van de tracteur. Het paard dat zovele generaties de trouwste bondgenoot van de boer was geweest, kreeg een andere en veel kleinere rol. De ruilverkaveling maakte dan weer een einde aan het lappendeken tussen de zandruggen en polders. Er werd nog volop gebeden en de palmtakjes sierden de hoeken van de velden, maar ook nieuwe ideeën en andere overtuigingen lieten zich horen. Er was nog altijd ‘de familie’, maar of de zoon in de voetsporen van z’n vader zou stappen was niet meer zo zeker…

We hadden de kans om lang en uitgebreid met de mensen te praten die dit allemaal hebben meegemaakt. Hun verhalen nemen je mee op het veld en tonen je hoe er geploegd en gezaaid werd. Ze laten je proeven van een stutte brood met rabarberconfituur en vertellen je tot welke heilige je je best richt bij ziektes en plagen. Die verhalen vertellen vaak de kleine, mooie details achter het grote plaatje.

‘Een jaar op het veld’ gaat bovenal over mensen en hun verhalen, over boeren en boerinnen die herinneringen ophalen aan de tijd van toen. Katrien Vervaele interviewde voor Kusterfgoed verschillende boeren en betrokkenen. Hun verhalen zijn te lezen tijdens de expo, maar vind je ook op onze website.

De expo is te bewonderen in de bibliotheek van Middelkerke vanaf 19 september tot 28 oktober. Daarna reist ze door naar De Haan. Van 30 oktober tot en met 31 december vind je de expo in de bibliotheek van De Haan.

Ontdek hier de verhalen