oostende de haan blankenberge
Zorgdragen voor je beeldcollectie

zorgdragen voor je beeldcollectie

Iedereen heeft op zolder wel een doos met oude foto’s staan. Wil je er zeker van zijn dat die goed bewaard worden? Hou dan rekening met onderstaande tips:

  • SORTEER. Probeer eerst een goed overzicht te krijgen op je verzameling. Eventueel kan je je beeldcollectie sorteren op objectsoort (foto, prentbriefkaart, affiche, plattegrond…), herkomst (aankoop, schenking, Internet) of op thema. Neem hiervoor je tijd.
  • SELECTEER. Ga na welke beelden het best worden gedigitaliseerd. Begin met de beelden die het meest kwetsbaar zijn. Dit zijn doorgaans de oudste stukken in je collectie of stukken die niet meer kunnen getoond worden omwille van ontbrekende apparatuur (bv. dia’s).
  • INFORMEER, LOKALISEER & DATEER. Een beeld mét beschrijving is nog waardevoller. Informeer daarom bij familie, de gemeentelijke archiefdienst of ga op zoek in literatuur. Probeer bij elk beeld de volgende vragen te beantwoorden: wie, wat, waar, wanneer…? Sla de informatie (bij voorkeur digitaal) op zodat die niet verloren gaat voor toekomstige generaties.
  • FOTOGRAAF? Probeer na te gaan wie de maker (of uitgever) is van je beeldmateriaal. Op basis hiervan kom je te weten of je werk (nog) auteursrechtelijk is beschermd en wat je er mee mag doen. Belangrijk om te onthouden: als eigenaar van het fysieke exemplaar ben je daarom nog niet de rechthebbende, ook al heb je de foto gekocht van de fotograaf.
  • DIGITALISEER. Maak een digitale kopie van elk afzonderlijk beeld in je collectie. Gebruik bij voorkeur een scanner hiervoor. Grotere stukken (>A4) kan je gerust fotograferen.
  • BEWAAR JE (DIGITALE) BESTANDEN OP EEN GOEDE MANIER. Zorg ervoor dat je je digitale bestanden veilig bewaart. Bewaren kan op de eigen PC, maar nog beter is de keuze voor een externe harde schijf of zelf in de Cloud (bv. Dropbox, Google Drive…). Komt je beeldmateriaal in aanmerking voor Beeldbank Kusterfgoed? Dan is de databank van Kusterfgoed ook een duurzame optie!
  • DEEL OF SCHENK. Onder het motto ‘sharing = caring’ moedigt Kusterfgoed beeldeigenaars aan om hun beeldcollecties niet verborgen te houden in dozen of albums, maar dat erfgoed te delen met familie, vrienden en andere erfgoedliefhebbers. Mogen jouw beelden getoond worden aan een breed publiek? Deel je beelden dan via Beeldbank Kusterfgoed. Op die manier help je het cultureel erfgoed van je gemeente nog beter zichtbaar te maken.
  • FYSIEKE EXEMPLAAR. Ook al zijn alle beelden uit je collectie gedigitaliseerd, vergeet niet om goed zorg te dragen voor de fysieke exemplaren. Stuk voor stuk zijn de originelen historische documentjes. Was daarom zeker je handen als je waardevolle stukken vastneemt. Je collectie bewaren doe je best in een donkere en stabiele omgeving (waar de omgevingstemperatuur niet te veel schommelt). Eet of drink niet in de buurt van je materiaal om ongeluken te voorkomen!
  • VRAAG RAAD AAN KUSTERFGOED. Zit je na voorgaande tips nog met vragen, zoals: wat is een goede bestandsnaam, welke resolutie gebruik ik bij het scannen, welke beelden komen in aanmerking voor de beeldbank…? Surf dan naar www.beeldbankkusterfgoed.be en download onze uitgebreide (vrijwilligers)handleiding. In deze handleiding vind je stap voor stap terug hoe je je beelden op een goede manier digitaliseert en beschrijft. Nog niet gevonden wat je zocht? Neem contact op met ons; we helpen je graag verder!

 

Deze Gouden Tips werden samengesteld door Kusterfgoed in het kader van ‘Op de koffie bij Kusterfgoed 2019’.

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram