oostende de haan blankenberge
Clemensbeeld
Federatie De Haan De Haan

Federatie De Haan

‘Lange geschiedenis van roerend erfgoed’

De Federatie De Haan bestaat uit vier parochies met vijf kerken. Drie kerken zijn als monument erkend. Deze kerken bevatten heel wat roerend erfgoed, aangezien de meeste parochies kunnen terug blikken op een lange geschiedenis.

In De Haan centrum bevindt zich de parochie Sint-Monica. De Sint-Monicakerk is de vroegere kerk van de paters Augustijnen. De H. Kruisverheffingskerk van de Wenduinse parochie van de H. Kruisverheffing is een erkend monument. Ook de Sint-Blasiuskerk in de parochie van Sint-Blasius van Vlissegem mag zich de titel van monument aanmeten. In de Sint-Clemensparochie van Klemskerke zijn twee locaties te ontdekken. De Sint-Clemenskerk is een monument. De Heidekapel is toegewijd aan O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Kelken, monstransen of processievaandels zijn erfgoedstukken die slechts af en toe zichtbaar zijn tijdens vieringen of tijdens een tijdelijke tentoonstelling. Andere, voornamelijk beelden, zijn permanent zichtbaar in de kerken.

De jaarlijkse zeewijding in Wenduine op Pinkstermaandag wordt mede door de Gemeente De Haan en de dienst Toerisme georganiseerd. Ook de jaarlijkse paardenzegening in Vlissegem op een zondag in november is langzaamaan tot een erfgoedgebeuren aan het uitgroeien.


E.H. Bob Casteleyn
Ringlaan Zuid 172, 102
8420 De Haan

059 50 89 03

 

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram