oostende de haan blankenberge
Belle époque kledij De Haan

Belle époquekledij

De gemeente De Haan kocht de belle époquekledingcollectie, die uit jurken, bloezen, rokken, broeken en accessoires bestaat, begin 1990 van de Engelse Vivien Delbaere. Zij kreeg de passie voor de belle époquekledij toen ze een koffer vol kledij toegestuurd kreeg van haar tante uit New York. De collectie van meer dan 300 kledingstukken wordt bewaard in het gemeentehuis van De Haan en wordt één keer per jaar geshowd op Trammelant.

Kusterfgoed vindt het belangrijk dat deze kledingcollectie nog vele jaren blijft bestaan en besloot daarom in september 2017 een oproep te lanceren naar vrijwilligers voor een conserveringsactie in de Haanse collectie. De respons was groot: op de eerste workshop tekenden maar liefst zestien leergierigen present om hun eerste stappen in de wereld van de conservering van historisch textiel te zetten.

Tijdens de workshops leerde textielconservator Shirin Van Eenhooge de vrijwilligers hoe ze de toestand van een historisch kledingstuk kunnen inschatten en hoe ze de bewaartoestand ervan kunnen verbeteren. De collectie kledingstukken werd eerst uitgebreid geregistreerd, vervolgens gelabeld, en op een goeie manier verpakt. De handige vrijwilligers maakten hoezen uit baalkatoen en opgedikte kapstokken om de prachtige kledij op te hangen. Zeer fragiele stukken worden in zuurvrije dozen verpakt en ondersteund met zuurvrij papier.

Terug naar het overzicht
erfgoedspelers
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram