oostende de haan blankenberge
Groepsfoto shantykoor
Shantykoor Blankenberge

Shantykoor

‘Maritiem mannenkoor in zeemansplunje’

Begin 2000 werd het Shantykoor Blankenberge opgericht. Maritiem erfgoed beperkt zich immers niet alleen tot het tastbare maar ook de taal, het dialect en de liederen moeten we koesteren.

Het Shantykoor, dat een mannenkoor is, brengt zowel het universele shanty-repertoire uit de vier windstreken als typische Vlaamse zeemansliederen.

Shanties zijn werkliederen die vroeger aan boord van grote zeilschepen werden gezongen om het werk te begeleiden. De shantyman was de voorzanger die het ritme aangaf. Op dat ritme werden het anker gelicht, de zeilen gehesen en het dek geschrobd. Een typisch Vlaams zeemansliedje is het ‘Liedje van den Oarinck’, een traditioneel havenlied dat zich vanuit het Blankenbergs visserskwartier verspreid heeft over de Oostkust. Het Blankenbergse dialect heeft zich in de besloten vissersgemeenschap, met zijn eigen klankkleur en doorspekt met veel specifieke woorden en uitdrukkingen van de zee, tot vandaag gehandhaafd.

Het shantykoor Blankenberge is een vaste waarde op vele grote maritieme evenementen in het binnen- en buitenland. Het koor telt meer dan 40 zingende leden en drie accordeonisten voor begeleiding, allen uitgedost in de typische zeemansplunjes van het Blankenbergse vissersvolk. De volledige bemanning luistert als één man naar haar vrouwelijke dirigente, Annemie Bourdon.

Het Shantykoor gaf dankzij projectsubsidies van Kusterfgoed een derde CD uit met lokale en internationaal bekende shanty’s.


Shantykoor
Peter Sabbe
Franchommelaan 126
8370 Blankenberge

050 41 21 26
peter@agencecallier.be
www.shantykoorblankenberge.be

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram