oostende de haan blankenberge

Missie

Een ‘totsje’, aan de staart opgehangen aan een tot droogrek omgebouwd fietswiel.
Een kleurrijke bloem van crêpepapier, te koop aangeboden voor vijf mooie schelpen. Géén kokkels!
De zoute smaak van de kus van je eerste vakantieliefje.
De Roeschaert, altijd op de loer om vissers de duivel aan te doen.
De ‘jupe de promenade de madame’ die ze placht te dragen tijdens het flaneren op de dijk.
Kraakverse garnalen (al dan niet met een Rodenbach).

Samen met vrijwillige en professionele erfgoedliefhebbers stelt Kusterfgoed het cultureel erfgoed in de kustregio veilig voor toekomstige generaties door ervoor te zorgen en het te ontsluiten. Het is een open huis waar iedereen terecht kan voor ondersteuning, kennisuitwisseling en inspiratie, want samen bereiken we zoveel meer.

Met verrassende projecten zet Kusterfgoed de eigenheid van het cultureel erfgoed van de kust en zijn bewoners in de kijker. Het lokale erfgoed werd én wordt immers gevormd door een brede groep mensen: geboren en getogen kustbewoners, bewoners met een migratieachtergrond, tweedeverblijvers, vakantiegangers, reizigers… Het heeft een bij uitstek open karakter en ook mensen van ver buiten de regio voelen zich ermee verbonden.

Daardoor is het cultureel erfgoed van de kust een springplank om mensen en ideeën te verbinden en te bouwen aan een duurzame en sterke (erfgoed)gemeenschap over gemeente- en sectorgrenzen heen.

 

Visie

De kust is voor veel Belgen synoniem voor even ontsnappen aan de dagelijkse sleur of komen uitwaaien. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is ‘t zèètje de belangrijkste vakantiebestemming van ons kleine land, maar het is veel meer dan dat. De tien kustgemeenten zijn levende gemeenschappen met een specifieke eigenheid, gevormd door het verleden. Het harde leven van de visserij, het bruisende kusttoerisme, maar ook het agrarische verhaal van het hinterland hebben hun sporen nagelaten. Het aanwezige cultureel erfgoed is een belangrijke uiting van die eigenheid en identiteit.

De erfgoedwerking van Kusterfgoed is relevant doordat ze vorm krijgt in co-creatie met erfgoedbeheerders, specifieke doelgroepen en een geïnteresseerd publiek. Kusterfgoed houdt de vinger aan de pols bij de vele verenigingen, vrijwilligers en initiatieven in de kustgemeenten. Ze speelt actief in op thema’s en vraagstukken die leven bij de bevolking, erfgoedliefhebbers en gemeenschappen. Het is geen ivoren toren maar een open huis waar erfgoed en mensen centraal staan.

Kusterfgoed maakt het cultureel erfgoed toegankelijk voor iedereen, ook mensen die er minder mee in aanraking komen, zoals kinderen, jongeren en mensen met een migratieachtergrond. Deze bonte groep mensen verrijkt het lokale cultureel erfgoed én hun eigen leefwereld.

Als een laagdrempelig aanspreekpunt voor professionele spelers en erfgoedvrijwilligers geeft Kusterfgoed op een deskundige manier ondersteuning met interne en externe expertise. Ze is een betrouwbare partner bij de uitbouw van cultureel-erfgoedinitiatieven aan de kust en stimuleert erfgoedbeheerders om op een originele manier met hun cultureel erfgoed om te gaan.

Duurzaamheid is een sleutelwoord: Kusterfgoed verzamelt, onderzoekt en bewaart het lokale en regionale cultureel erfgoed voor toekomstige generaties. Hiervoor gaat ze langdurige relaties aan met professionele en vrijwillige partners. Ze zet projecten op die blijvende effecten en resultaten bereiken.

Tevens is Kusterfgoed een bron van inspiratie voor iedereen die erfgoed een warm hart toedraagt. Met frisse, dynamische projecten plaatst Kusterfgoed kleine, lokale verhalen in het daglicht en verbindt gemeenten, mensen en sectoren met elkaar. De kust is een dankbaar werkveld, met zichtbare of verborgen, grote of kleine kustthema’s, die het aanwezige cultureel erfgoed als vaste waarde op de kaart zetten.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram