oostende de haan blankenberge
Zoet zout & zand Registratie en ontsluiting

Zoet zout & zand

Met het project 'Zoet zout & zand' zetten we in de zomer van 2017 de eetcultuur op het strand in de schijnwerpers. Berlijnse bollen, smeltende ijsjes, overvolle picknickmanden... het zijn stuk voor stuk herkenbare hapjes die bij vele toeristen en lokale kustbewoners smakelijke herinneringen naar boven brengen.

Al decennialang komen toeristen naar zee om aan het strand te vertoeven, de gezonde zeelucht in te ademen én een lekker hapje te eten. Een Berlijnse bol op het strand, een ijsje op de dijk of een warm geworden limonade met een in het zand gevallen boterham, het zijn stuk voor stuk herkenbare hapjes die menig toerist met de Belgische kust verbindt. Het familierecept voor deze kustlekkernijen wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven en zo pikken heel wat kustbewoners een graantje mee van de drukte tijdens het toeristisch seizoen.

Met het project ‘Zoet zout en zand’ verzamelden we zo veel mogelijk verhalen, herinneringen en beeldmateriaal over het thema ‘eten op het strand’ vanuit de overtuiging dat deze gewoonten, receptjes en belevenissen de moeite waard zijn om door te geven aan volgende generaties.

Download hier de activiteitenkalender of scroll verder voor meer info over ons project.

Een duik in de geschiedenis

Welke lekkernijen zien we doorheen de tijd opduiken op het strand? Wat wordt er verkocht en wat nemen mensen  zelf mee? Via bronnenonderzoek en interviews gingen we samen met het CAG op zoek naar verhalen, herinneringen en weetjes over ‘eten op het strand’ die bijblijven en die we graag bewaren voor de toekomst.

Het ijskarretje van Jean Di Michelle, 1900 - bron: Beeldbank Oostende

Het ijskarretje van Jean Di Michelle, 1900 – bron: Beeldbank Oostende

Het resultaat is een hapklaar boekje vol interessante weetjes, authentiek beeldmateriaal en mooie verhalen van strandverkopers én strandgangers. De publicatie is deze zomer gratis verkrijgbaar op de volgende plaatsen:

  • bibliotheek van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge
  • toeristische dienst van Middelkerke, Westende Oostende, De Haan, Wenduine en Blankenberge
  • OC Kerklommer in De Haan
  • Belle Epoque Centrum, Sint-Rochuskerk, de Muziekacademie in Blankenberge
  • CC De Branding in Middelkerke
  • Stadsmuseum, Venetiaanse Gaanderijen, Mu.Zee, Kunstacademie, Conservatorium aan Zee en verschillende OC’s in Oostende

Lees je alles liever digitaal na? Download hier de digitale versie van het boekje ‘Zoet, zout en zand’. Wil je dit boekje graag digitaal in hoge resolutie ontvangen? Stuur een mailtje naar info@kusterfgoed.be.

 

Online foto- en verhalenwedstrijd #zoetzoutzand

Collectie Stijn Van Loock

In juni en juli 2017 kon iedereen oude of recente (vakantie)kiekjes met zoete, zoute of zanderige strandherinneringen insturen  via onze website of via Instagram met de #zoetzoutzand.

Het aantal likes op Facebook & Instagram bepaalde de tien mooiste, gekste of meeste originele beelden en herinneringen. De tien winnaars ontvingen een exemplaar van het Belgisch Bakboek. Als eerste prijs schonken we bovenop het bakboek nog een exclusief Kusterfgoed-ontdekkingspakket.

Bekijk hier de winnaars van de #zoetzoutzand-wedstrijd!

Zomerexpo

In de bibliotheek van Middelkerke, Blankenberge en De Haan en in het Stadsmuseum van Oostende kon je tijdens de zomermaanden zoete, zoute en zanderige strandherinneringen ophalen in de tijdelijke Kusterfgoed-expo.

postkaart boulesverkoper

Collectie Hugo Duynslaeger

In de expo namen we je mee naar het strand waar de geur van verse boules de Berlin je tegemoet kwam en je in de verte de onmiskenbare lokroep van de ijsventer hoorde. We doken de geschiedenis in op zoek naar getuigenissen van strandverkopers én strandgangers. We lieten hen graag aan het woord. Met veel enthousiasme deelden zij hun zoete, zoute en zanderige strandherinneringen. Want waar het hart van vol is, loopt de mond van over …

In de expo was je meer dan alleen een toeschouwer. Je koos een postkaartje uit en liet jouw culinaire strandherinnering in woord of beeld achter in het fotoboek.

 

 

‘Jouw verhaal voor een kustlekkernij’

Wat zijn je vroegste herinneringen aan eten op het strand? Wat waren jouw favoriete kustlekkernijen als kind? Herinner je nog wat de ijsventer riep wanneer hij zijn ijsjes wou verkopen?

Je vertelde het ons allemaal tijdens de reuzenfeesten in Wenduine, de Paravangfeesten in Blankenberge, ‘Kweetniehoeleuk’ in Westende en de Museumnocturne in het Stadsmuseum van Oostende in ruil voor een gratis kustlekkernij. Geniet hieronder mee van enkele zalige herinneringen…

Smakelijke kusterfgoedverhalen op de radio

In juni en juli kon je op woensdag en zaterdag tussen 10.00 en 11.00 uur naar HitFM luisteren en de herinneringen en verhalen van enkele lokale strandgangers en –verkopers ontdekken. Herbeluister hieronder enkele prachtige verhalen…

Roland Desnerck uit Oostende vertelt over kruien en wat je wel én niet eet op het strand:

 

Doris Klausing uit Oostende heeft mooie herinneringen een frietjes en ZIZ-kaas op het strand:

 

Dennis Bouwens verkoopt boules de Berlin op het strand van De Haan:

 

Katrien Vervaele houdt van ijsjes en sappige stuutjes!

 

Hugo Duynslaeger verkocht zijn hele leven boules de Berlin en ijsjes op het strand van Blankenberge:

 

Francine Duron had jarenlang tearoom ‘Claire’ op de zeedijk van Middelkerke. Ze heeft er heel wat verse wafels en ijs verkocht.

 

De ouders van Lydie Van Craeynest waren badkarhouders in Blankenberge. Ze heeft als kind dus heel wat ijs- en bouleventers gekend.

 

David Stuyck ging als kind vaak naar de zee met een frigobox vol gezonde hapjes en tussendoortjes…

 

Bovendien waren we tjidens zomer regelmatig te gast in de mobiele studio van Plage Préférée die in juli en augustus langs onze badsteden trok.

 


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van immaterieel erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners
Periode: zomer 2017
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram