#zoetzoutzand

Deze zomer gaan we op zoek naar culinair stranderfgoed en dat doen we onder andere door een online foto- en verhalenwedstrijd. Deel jouw foto's en herinneringen met ons en help zo dit stukje immaterieel kust-erfgoed mee te documenteren. Wie weet win jij één van de tien exemplaren van het Belgisch Bakboek!

Patatten met de pele en gerookte scheen: Oostendse sneukelroute

Kom op 12 augustus alles te weten over totjes, scheepsbeschuit, Ostendaises en andere Oostendse hapjes. Gidsenkring Lange Nelle en de cultuurdienst van Oostende laten je proeven van echt Oostends culinair erfgoed. Deel na afloop jouw zoete, zoute en zanderige strandherinneringen in ruil voor een lekker ijsje!

De ‘Zoet, zout en zand’-boekjes zijn er!

Deze zomer zet Kusterfgoed de eetcultuur op het strand in de kijker. In het kader van het project 'Zoet, zout en zand' brengen we nu ook een hapklaar boekje uit vol interessante weetjes, authentieke foto’s en mooie verhalen van strandverkopers en strandgangers.

Retro sur mer in Wenduine

Radio Modern en Rockabilly Day slaan op 29 en 30 juli de handen in elkaar en organiseren op de rotonde van Wenduine het grootste vintage weekendfestival van België!

Erfgoedwandelingen in De Haan en Oostende

Onze kustgemeenten verwennen erfgoedliefhebbers het hele jaar door met interessante erfgoedwandelingen. Ook deze zomer staan er heel wat begeleide wandelingen op het programma. Trek je wandelschoenen aan en pik er eentje mee!

Ontmoet meer dan 50 reuzen in Wenduine

Op 8 en 9 juli vinden in Wenduine de jaarlijkse reuzenfeesten plaats, een folklorefeest met een knipoog naar de visserij. De Reuzenommegang met muziekkorpsen en meer dan 50 reuzen uit binnen- en buitenland is uniek en ronduit indrukwekkend! Kusterfgoed zal er bovendien ook zijn met een 'Jouw verhaal in ruil voor een ijsje'-kraampje.

De motor van de Groenhagemolen draait opnieuw!

Op 2 juli, 13 augustus en 17 september kan je de Groenhagemaalderij bezoeken. De werkgroep Groenhagemolen is volop bezig met de restauratie van de site en stelt die graag open voor het publiek! Onlangs is de Deutz-dieselmotor in werking gesteld. Tijd voor een bezoekje dus!

Nocturnes in de Oostendse musea

In Oostende staan de zomerse zaterdagavonden volledig in het teken van de Museumnocturnes. Alle deelnemende musea in Oostende stellen op zaterdagavond van 18.00 tot 22.00 uur hun deuren gratis open voor het publiek.

Expo ‘Het wilde westen’

Van 3 juni tot en met 1 oktober bezoek je in de Venetiaanse Gallerijen deze succesvolle expo waarin hedendaagse kunst gecombineerd wordt met honderden westernobjecten.

Bunkerdag

Op 11 juni is het zover: de eerste Vlaamse editie van Bunkerdag! In de gemeenten Blankenberge, De Haan, Oostende, Koksijde, De Panne, Damme én Middelkerke kan je een heleboel intrigerende bunkers komen bewonderen die je anders moeilijk kan bezoeken.

Funerair en religieus erfgoed in de kijker

Tijdens de Week van de Begraafplaats (27 mei t.e.m. 4 juni) en de Open Kerkendagen (3 en 4 juni) staat religieus en funerair erfgoed centraal in onze kustgemeenten! Je kan heel wat kerken vrij bezoeken, maar er staan ook enkele speciale activiteiten op de agenda!

Workshop immaterieel erfgoed

Tijdens de ‘Alles voor Stoetenbeurs’ in Blankenberge verzorgen Tapis Plein en Erfgoedcel Kusterfgoed op zaterdag 3 juni om 10.30 uur een workshop over immaterieel cultureel erfgoed.

Workshop: hoe actualiseer ik mijn gidsenwerking?

Veel organisaties kampen met de vraag: wat is een hedendaagse manier van gidsen en hoe krijg ik mijn gidsen mee in dit verhaal? Op 4 mei nodigt Herita gidsencoach Thorsten Ludwig uit voor een hands-on workshop in de inspirerende omgeving van Fort van Breendonk.

Contactdag ‘Op handen gedragen’

Op zaterdag 13 mei organiseren de partners van 'Op handen gedragen' opnieuw een contactdag voor zorgdragers van processie-erfgoed. Tijdens deze contactdag krijgen de deelnemers praktische tips en inspiratie om met het processie-erfgoed aan de slag te gaan.

Ensorherdenking in het Duinenkerkje

Op 9 april herdenkt de stad Oostende zijn beroemdste inwoner: de kunstenaar James Ensor. Ter gelegenheid van deze herdenking brengt kamermuziekensemble Het Collectief enkele werken uit het interbellum.

Het programma voor Erfgoeddag is er!

Op zondag 23 april is het Erfgoeddag! Het thema van dit jaar is 'zorg'. Kusterfgoed verzorgt een overkoepelende campagne, met als hoogtepunt een gezamenlijke brochure onze vier kustgemeenten.